2009. szeptember 9.

Elnoki latogatas

Tegnap este megyek haza melobol, teli rendorautoval az irodank elotti utca, lezaras, gyalogosokat a metro fele meg epp atengedtek - mileszitt? Ma reggel otthon kave utan fogmos, TV-ben mondjak, hogy jon Obama New York-ba valami beszedet tartani. Ahh, akkor ezert ramazuriztak tegnap, bombat kerestek a kornyeken, csatornafedok lehegesztese, stb.

Marine One - elnoki helikoffer
Jovok be reggel, persze le van zarva minden kocsik elol, a szokasos 3 helikopter/perc helyett most nulla, viziforgalom az East River-en nulla. Ugy kell elkepzelni, hogy a Lower Manhattan Heliport konkretan az irodahazunk labanal van, en a kilencedikrol pont ralatok. Ebed kozben ez mindig feldob, jonnek-mennek a vas-szitakotok, a menzan is ablakhoz ulok. Ma sem volt maskepp, tolom be a csirkesalatamat, nezegetem a mesterloveszeket a szemkozti hazteton, sehol egy arva ember, unatkozo rendorok, negy katonai helikopter a heliporton, a fu se rezdul. Egyszercsak megjelenik a 30 autobol allo kocsikonvoj, kozepen ket pancelozott, fekete, sotetitett, hosszitott Cadillac, tesznek egy kort az epuletunk korul, en persze ablaknal ulok rutinosan, es guvasztom a szemem, hatha latom a mindigjolfesult elnokot. Mogottem egy latogato indiai kollegacsoportbol mind a tizen az ablakhoz tapadtak azonnal es az sem zavarta oket, hogy en is ott voltam koztuk.

Elokerultek a fenykepezos mobilok, hatterben az amcsi kollegak vallrantva konstataltak, hogy biztos most jon az elnok oszt ezek meg nem lattak ilyet. A NY-iakat komolyan az sem izgatja, ha Pokember ugral a varos kozepen, megszoktak ezek mar mindent. "Where’s the President, where’s the President??" kiabaljak magashangu indiai akcentussal. "It’s the skinny dude!" valaszolja az egyik szakerto. "He’s not even in the cars" mondja egy masik (ja, biztos metroval ment inkabb). Latni effektiv nem latom en sem az arcat, de teny, hogy megallt a pancel-Cadillac, kiszallt belole egy vekony magas ficko es a lepcson felment az egyik helikopterbe, majd a masik kocsibol is egy vekony magas ficko a masik gepbe.

A ket tok ugyanolyan, a tengereszgyalogossag altal uzemeltetett Marine One neven ismert VH-60-as gep egymast bevarva felszallt es elhuztak NJ fele. Par perccel kesobb a ket tehergep szinten felszallt, Brooklyn fele. Ha jol lattam a ket pancelozott limuzint vittek el ok. Ugy tudom az elnokot egy kozeli repterig viszi csak a Marine One, onnan a legiero altal uzemeltetett Air Force One, a hires atalakitott elnoki Boeing 747-essel megy haza DC-be, ahol szinten helikopter viszi a repterrol a Feher hazba. Kepek itt.

Mesterloveszek szemkozt
Mivel Manhattan legforgalmasabb heliportja ilyen kozel van az irodahoz, mar en is hozzaszoktam a sok gep fel- es leszallasahoz, napkozben percenkent 2-3 is megfordul itt, kidobjak az embert, felveszik a masikat es huss. De az elnok katonai gepei egyedul is olyan hangerovel birnak, hogy a fel kerulet hallja, amikor pedig negy katonai helikopter jon egyszerre, az brutal hangos, egesz mas kategoria. Erdekes az is, hogy nem csak az idosporolas miatt viszik helikopterrel ahova csak lehet, hanem mert ez sokkal kevesbe szakitja meg a kozuti forgalmat es konnyebben is biztosithato, mint ha kocsival menne a repterre. Vilagos.

A mult honapban viszont a WSJ utanajarasa szerint a Congress tagjai is eloszeretettel hasznaljak az elnoki flottat, ez kb. 40 a katonasag altal uzemeltetett, specialisan atalakitott luxus repulo kis- kozep- es nagy meretben, ami a kormany felsovezetoinek es hozzatartozoinak ingyen van. Az ezzel valo visszaelesek odaig fajultak, hogy a legutobbi haromnapos hetvegen egyetlen gep sem volt elerheto, ezert a Haz megszavazta ujabb negy gep beszerzeset, most nyaron, a gazdasagi valsag kozepen. A sajto kiborult, a Szenatus meg valoszinuleg nem meri majd megszavazni, igy velhetoen nem lesznek uj gepek. Ennek ellenere nem volt egy jol sikerult probalkozas az utca nepe szemeben, ahogy elneztem, az uborkaszezon kozepen sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése