2009. november 4.

New York City Marathon 2009

A New York City Marathon hatalmas elmeny meg nezokent is. Egy hete mar a csapbol is ez folyik, minden TV musorban bemondjak, ujsagban egeszoldalas hirdetes, mindenki errol beszel. Az osszes kollegamnak van legalabb egy indulo ismerose, aki miatt kimegy szurkolni. A verseny weboldalan menet kozben lehet nyomon kovetni, hogy a haverod mikor haladt at melyik ellenorzo ponton, ebbol pontosan ki tudod szamitani, hogy mikor lesz azon a sarkon, ahol te tapsikolsz. Ez mar urtechnika :) En mar tavaly is elveztem nezni az utcan, a sok nezo unneplese, mazsorettek, zenekarok es persze a futok elcsigazott arcai, extrem jelmezei. Tavalyhoz kepest iden mar en is aktivan futok, sokkal jobban aterzem az arcokon latott szenvedest, valamint mar tudom ki Paula Radcliffe es miert kell szurkolni neki (mert 3x nyerte meg a NY Marathont, mert jelenleg is o tartja a maraton vilagcsucsot, mert brit  es egy nagyon szimpatikus ember).

Masok a tengerentulrol jonnek megnezni, nekem csak harom utcat kellett setalni a finishig, nyakamban a fotomasinaval igyekeztem par jo pillanatot megorokiteni, amig olvasod a cikket, nezheted oket: picasaweb.google.com/daniel.varga12/NYCMarathon

Lezart 8th Ave
a Columbus Circle felett
Kezdodik az ures 8th Ave-val, normal napon ez itt autokkal van tomve, ket oraval kesobb pedig az emberektol nem lehet itt lepni, ritka latvany a lezart sugarut. Izgatottan varjuk a legelso befutokat, amikor lencsevegre kaptam a palyan atiszkolo mokust - de utana visszament meg ketszer, valamit biztos ottfelejtett. Eloszor a toloszekes versenyzok erkeztek, ok majd 1 oraval korabban indultak a futoknal, az egyik letort pedallal hajtott be, hatalmas tapsot kapott. A kocos voros hercegnot cseppet sem erdekelte a futas :) A penge verdaban Mike Bloomberg polgarmester erkezett a celhoz, o inditotta a versenyt hajnalban Staten Island-en es o is fogadta a befutokat - megtapsoltak ot is, pedig lehet, hogy a keddi valasztasok utan ismet maganember lesz. Jott a szintidot mutato auto es mindenki Paulat varta gyoztesnek, 3x nyert, erosen kezdett, vegig vezetett, de hallottuk hangosbemondon, hogy a 24. merfoldnel megeloztek kovetoi es nagyon izgultunk, hogy behozza-e meg. Jelentos elonnyel tunt fel a kanyarban vegul az etiop Tulu, akit az orosz Petrova probalt meg befogni az utolso metereken, sprintelt ra nagy erokkel, de -a kepen is latszik- Tulu mint egy gazella, meggyozoen konnyeden es lenduletesen suhant a 26. merfold fele mellettunk.

Paula negyedik helyen
Paula alig lemaradva jott vilagoskekben, nagyon tapsoltunk neki, arcara kiulo komoly fajdalmai ellenere a nala megszokott erovel csapta oda a labat az aszfalthoz, feladasrol szo sem volt. Az elso negy no csupan fel percen belul volt, de osszessegeben mindannyian meglepoen rossz idovel 2:29… Egy valoszinu magyarazat, hogy amikor a vezeto Radcliffe-nek a tav kozepetol elkezdett fajni a verseny elott be nem vallott combizom-gyulladasa, annyira tiszteltek a top3-nal egy egesz fejjel magasabb vilagcsucstartot, hogy nem mertek otthagyni, hatha o tudja a tutit. O meg nem akarta, hogy vetelytarsai tudjak, hogy sebezheto - es majdnem be is jott neki. Amikor az utolso ket km-en vegul megis elment az elso harom lany, a kesobbi nyertes Derartu Tulu, Paula jobaratja, odakialtott neki "Come on, Paula! COME ON!!" remelve, hogy nem szakad le a cel elotti sprintnel. Csak fel perccel lemaradva lett negyedik.

Central Park South 59th St
az utolso merfold
A ferfiak kozul a 12-es rajtszamu Jackson Kotut Kipkoech volt erdekes sorsu, a kepsorozatomon latni jol, hogy a 26. merfold elott 400 yarddal megall es setalni kezd 2:14 oras idonel! Nem tudtuk mi jar a fejeben, de a kozonseg teljesen felhordult, Don’t give up! COME OOOOON!! es tobb ezren tapsoltak neki. Husz meter mulva ujra elindult, meg hangosabb ujjongast kivaltva a nezokbol, 11. helyen ert celba a seta ellenere 2:15 oras idovel, eleg durva. A galeria kozepen van egy sorozat a kedvenc Course Marshal-omrol, aki megafonjaval pont azt csinalta, mint en par hettel ezelott: rugdosta at az embereket a palya egyik oldalarol a masikra, erelyesen fellepve, amikor valaki ugy gondolta, hogy o meg atfer, amikor mar elhangzott, hogy senki sehova. A sok idomitott lemming meg Carl Lewis-t megszegyenito osszpontositassal sprintelt at, amikor vegre szabad volt menni, sirtam azokon a fejeken. A galeria hatralevo resze a bonusz nektek, random arcok, fejek a fomezony elejerol, a verseny utolso merfoldjen az 59. utcan. A kepek dramajat az fokozza erosen, hogy akiket itt lattok, azok mind 3:15 - 3:30 kozotti idovel ertek celba, a nyulfejes is! Ez izirajder, ecsem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése