2009. november 10.

Yankees Parade

Van itt ez a baseball nevu jatek, igen nepszeru errefele :) En egyszer voltam egy meccsen, 4 orat ultunk kint es gyakorlatilag nem tortent semmi. Fel orankent valaki ut egyet es akkor futnak 4 mp-ig. Ha akkor epp a hotdogodra neztel, bebuktad. TV-n egesz elvezheto, mert ilyenkor az utolso akciodus 4 mp-et ismetlik orrverzesig.

Yankees rajongok a Broadwayen
Lathatoan nem vagyok egy nagy rajongo, de a New York Yankees csapatot illik ismerni, a baseball Real Madrid-ja. Mivel 2000 ota nem nyertek bajnoksagot, igen nagy erdeklodes ovezte, amikor iden bejutottak a dontobe - a csapbol is ez folyt heteken at. Muszaj volt nezni, ha nem akartal masnap a helyi dolgok irant teljesen ignorans bevandorlokkal ebedelni. A hardcore rajongo amcsi kollegak karikas szemekkel es rekedt torokkal jelentek meg a meccsek masnapjan, ok bizony a stadionban szurkoltak boven ejfel utanig. A "dajverziti" tema itt is jelen van, hisz az amerikai kultura eme alap pilleret ma mar ketharmadban spanyol ajku latinamerikai jatekosok uzik a profi ligaban. Az amerikai edzok megtanultak spanyolul. A kepzavart tovabb fokozva a donto meccsek legertekesebb jatekosanak (MVP) a Matsui nevre hallgato japant valasztottak.

A rendorok is megeheznek
Bajnok lett tehat a Yankees szerdan es gyakorlatilag masnap dobott a varos nekik egy paradet a Canyon of Heroes-ban. Ilyen nincs a terkepen… A Broadway legelso kilometere Manhattan legalso csucskeben, egy sarokra ahol dolgozom. Azert canyon, mert egy nem tul szeles egyenes utca, ketoldalt magas felhokarcolokkal, azert heroes, mert itt vonultatja fel a varos akiknek tisztelegni kivan, hely zsargonban: "ticker-tape parade". Regi hollywood-i filmekben lattam ahogy egy oriasi kabrioban lassan gurul par hires ember, korulotte vonul a nep es mindenhonnan konfetti repul a levegoben. Ez a szokas allitolag itt NY-ban szuletett 1886-ban. A Szabadsagszobor beiktatasat kovetoen dobtak unnepi paradet, az also Broadway magas irodahazainak dolgozoi pedig papirfecniket az utcan vonulokra. A fecnik a ticker-tape machine-bol jottek, ami telegrafon tovabbitott arfolyamokat a brokerirodak es tozsdek kozott, a nap vegen nagy halom ertektelen papirt hatrahagyva. Osszefoglalva: a New York-iak tiszteletuk kifejezesekeppen a hoseiket bezavarjak egy szuk sotet utcaba, ahol a felsobb emeletekrol szemetet boritanak a fejukre.

Ticker-tape parade eredmenye
Jelentem: a szokas el es virul! Bar a jatekosok es az egy napja frissen ujravalasztott Bloomberg polgarmester vonulasa csak 11-re volt kiirva, reggel 7-kor mar lovasrendorok hada terelte a megjeleno tomegeket, akik reszben videkrol utaztak fel, reszben csaladanyak hurcoltak kezenfogva a sulibol aznapra kivett gyerekeiket, hogy atelhessek a tortenelmi pillanatot. A paraderol lemaradtam, viszont utana 2 oraval ebedelni menet lattam tobbszaz takarito adaz kuzdelmet a konfettivel. Ticker tape mar nincs, de az iratmegsemmisito vegtermeke kivaloan megfelel. Mig a faradt Yankee rajongok a kornyezo kajaldakat tomtek meg addig a takaritoknak hala keso delutanra egy darab papirfecni nem volt sehol Lower Manhattanben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése