2010. április 16.

Kulturexport

Ismeritek az orszagimazs es Hungary reklamokat meg mindenfele sajto agymeneseket, ahol fenyezzuk kicsi hazankat kulfoldieknek. Nem konnyu feladat mondjuk a 30 mp elso feleben egyaltalan elmagyarazni, hol vagyunk, kik vagyunk, majd a masodik feleben abrazolni, hogy miert erdemes idejonni. Szoktunk mutatni ott mindent, mi vagyunk Hun Attila utodai, a furdok orszaga, Balaton es csardas, hatha valamelyikrol beugrik a szerencsetlen kulfoldinek, hogy melyik keleteuropai furcsanbeszelo nepre gondolnak..

Akkor uzennek a kovetkezo ilyen kampanynak, hogy szerintem mi az a ket dolog, amirol legalabbis egy amerikai azonnal tudna kapcsolatot teremteni velunk. Marpedig ha nekik menne, akkor masnak plane ;)

1) Rubik’s Cube
Minden heten latom a TV-ben olvasom az ujsagban, teljes mertekben a kozszokincs resze. Mult heten a NY Times irta, hogy az iPad a 2010-es evek Rubik kockaja lesz. Most mindegy, hogy ennek a kijelentesnek van-e ertelme, de mutatja, hogy mennyire alap szo a Rubikkocka. Geek (infos, mernoki) korokben szinte leneznek ideat, ha nem tudod kirakni. Multkor lattam amerikai egyetemista eletrajzat, benne volt hogy 3 perc alatt rakja ki. Szamit. Es nem tudjak, hogy magyar! En persze mindenkinek elmondom, csodalkoznak, Es akkor ti ilyen okos nepek vagytok odaat? Nalatok mindenki ki tudja rakni biztos. Johogy, ecse’m. Valahogy jobban jon ki, mint az, hogy tulkepp mi csinaltunk az atombombat is nektek :)

2) Magyar vizsla
Nagyon sok van beloluk, New Yorkban, Bostonban es Washingtonban is csomot lattam, latok az utcakon minden nap. Videken hasznaljak-e azt nem tudom, de errefele a varosban csaladi kutyakent szeretik. Biztos mindenkinek van legalabb egy ismerose, akinek van, megintcsak: a koztudat resze. Legtobben persze nem tudjak a fajta nevet, akinek van azok kozul is sokan Hungarian Pointernek hivjak, de legalabb tudjak, hogy magyar es talan azt is, hogy az nem Afrikaban van.

Ez a ketto nem csak ismert hanem egyben nagyon pozitiv kulturexportunk is. Nomeg persze a csinos lanyok, de az mar egy masik reklam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése