2010. április 24.

Tavaszi koncertek

Kezdetben meg minden heten felkaptam a fejem, hogy fuu Madonna koncert, Bruce Springsteen, U2 de aztan megszokod, minden hetre jut egy vilagsztar. Multkor viszont egy olyan mailt kaptam, ami mellett nem lehetett csak ugy elmenni: Republic koncert lesz itt Manhattanben! Igen, a Cipo-67esuton-szalljelkismadar-Republic, ezt latni kell. Sosem voltam oda ertuk annyira, egy agardi ircbulin nemjozanul mintha mar felig lettem volna koncertjukon, de most inkabb szociologiai kivancsisagbol mentem, vajon kik jarnak New Yorkban Republic koncertre?

Keremszepen, a leheto legszinesebb tarsasag, minden volt ott. 20 es 60 ev kozott, persze eloszor a huszoneves csajokon akadt meg a szemem. Nem csak azert, mert a magyar lanyok szepek, hanem… smink, frizura, magassarku, neccharisnya, miniszoknya, egyszal fuzo felsonek eleg, mely dekoltazs, eros ruzs… Ettol NY utcain elszokik a szemed. Viszont az 50-es holgykorosztaly reszben ugyanigy oltozott es kacsingattak a legenyekre. A fiuk kozt ellenben akadt Tiszacipo-frottirzoknis, susogos naci, ovtaska, szakadt polo alol sorhas kilog honfitarsunk is :) Tulnyomoreszt persze tok normalis magyar fiatalokbol allt a kozonseg, sokan Erdelybol. Elokerult egy nagy magyar zaszlo is, feladtak Ciponek a szinpadra aki kotelessegtudoan lengette. A zenekar dicseretesen majd 2 orat jatszott, minden ismert szamot lenyomtak. 

Arra kellett radobbenjek, hogy a Republic tulajdonkeppen hatterzenekent az egesz fiatalsagomat vegigkiserte. Minden szamukrol beugrott egy hazibuli, egy Balatonpart, egy lany, haverok, valami emlek. Meg a reszeg, zokniban tamolygo, _cipo_jet jelentosegteljesen feje folott lobalo rajongorol is beugrott valaki :) Izgalmas este volt, koszonom a baratoknak, akik elkisertek.

—snitt—
New York Philharmonics in Central Park: http://picasaweb.google.com/daniel.varga12/ConcertInThePark

—snitt—
Meroben mas jellegu volt az a dalest, amit Presser Gabor adott a NY-i Magyar Fokonzulatus Disztermeben tegnap, nem volt belepo, de meghivasos volt a rendezveny. Felvettem hat egy zakot es nyakkendot es jol tippeltem, ez volt a szinvonal. Atlageletkor 60 korul, ebbol mar picit kilogtam, de voltak nalam fiatalabbak is. A nagykovettol megtudtuk, hogy Presser Pici nyaralni van az allamokban es az o szemelyes keresenek tesz eleget, hogy zenel ma este nekunk, ingyen, csak ugy orombol. Kepzelj hozza egy elegans termet, de csaladiasan mareknyi nezot, bejon Presser feher cargo naciban es kek farmeringben, szokasos sotet napszemuveg: "Sziasztok, akkor jatszom nektek valamit."

Hihetetlen elmeny volt, ahogy jatszott, a sztorik amiket meselt a BBC-rol, betepett lengyel turnekrol, ahogy ratukmalta a Gyongyhaju lanyt az Omegara, a pengevaltasok a cenzurazo Tancdal- es Sanzonbizottsaggal, Szulak Andrearol es az Activityrol meg csomo minden masrol. Beszelgetett velunk, sokszor nem tudtuk a szoveget, de megenekeltetett minket akkor is. A koncert felenel korbeneztem es 65-70 eves idosebb holgyek szo szerint raztak a fejuket es sikongattak, par konnycsepp is legordult nemely szamnal.

Meglepodtem, hogy milyen jo eloado, nem csak zsenialis dalszerzo es kivalo zongorista, nagyon jo hangulatot csinalt. Nem valo neki a Sportcsarnok, de egy ilyen kis korben kivirul. Az Ennio Morricone koncert jutott eszembe, ahol nemely szam nem ugy szolt, ahogy megszoktuk, de a’csi: ezt o irta, mindet, ugy jatssza, ahogy akarja :) Eszembe jutott meg a Lennon-McCartney duo milyen meghatarozo szerepet jatszottak a zeneben. Az viszont szinte megszamlalhatatlan, hogy a Presser-Dusan duo hany zenekarnak, hany eloadonak irt mennyi szamot. Alig felfoghato, hogy ez a ket ember volt igy vagy ugy majdnem minden magyar popslager mogott az elmult 40 evben… Szerencsesek vagyunk, hogy ertjuk, amit irnak nekunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése