2010. május 27.

Katona nemzet

Ez a mini-cikk csak egy elozetes. Regota tervezek irni egy nagy temarol, az amerikaiak viszonyarol a hadsereghez, haboruhoz ugy altalaban. Meg masfel ev utan sem tudom igazan szavakba onteni, bar mar tisztul a kep. Ezeket a dolgokat nem lehet kivulrol, filmekbol, CNN-rol felfogni, sok emberrel valo beszelgetesen keresztul es sok tortenelemkonyv-olvasas utan all csak ossze, hogy mi is a helyzet es foleg hogy miert alakult ez igy. Egy rovid epizodot azert megemlitek, gondolatebresztonek.

E heten Fleet Week van megint, a NAVY es a Marine Corps hatalmas csatahajoi kotnek ki Manhattanben a Hudson folyon es a matrozok kapnak egy het kimenot. A kikoto harom sarokra van a Times Square-tol es egesz veletlenul a kuplerajok pont a varos ezen reszen talalhatok. A melegbarok is :) A mi irodahazunkbol van talan a legjobb kilatas az egesz NY-i obolre, eleg sokat toltok kavezassal a heten, kozben bamulom az anyahajokat vonulni fel a folyon. Meltosagteljes es high-tech latvany.

V-22 Osprey
Ma azonban arra kaptuk fel a fejunket, hogy beremeg az egesz emelet, asztal, monitor, kisebb foldrenges es kivulrol hatalmas, mely frekvenciaju zaj duborog a dupla uvegen at. Mindenki az ablakhoz szalad: pont alattunk van a Downtown Heliport, ami egy a vizen uszo platform, delidoben 6-8 helikopter is tud rajta landolni egyszerre. Most ures volt, leszamitva azt az oltari brutal istentelen nagy helikopter-repulo izet, amit ugy hivnak V-22 Osprey es eppen leszallt, beremegtetve egesz Downtownt. De nem is a repulo a lenyeg most.

Az ablakhoz tapadva 50 ferfi, 2-3 no, IT-n dolgozo mernok emberek, termeszetes az erdeklodes a nagy gepek es repulok irant, ez a pesti irodaban sem lenne maskepp. De itt fel lehet osztani a tarsasagot bevandorlokra es ittszuletettek vagy tobb generacio ota ittelokre is (a borszin most nem fontos). A nem-bevandorlok meglepo reszletesseggel mondtak rogton, hogy es akkor most leteszi, behuzza ezt a kart, kiszall eloszor ez a tiszt, latod annak masmilyen sapkaja van… csak neztem.

En:   Te John, honnan tudod mindezt, Discovery Channel?
John: Nem, tiszt voltam a NAVY-ben mielott a Wall St-re jottem volna.
vki1: En 4 ev Marines-nel egyetem utan.
vki2: Nekem a fiam van a NAVY-ben Japanban.
vki3: Nekem a batyam Irakban.

Oops. Folyt kov.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése