2010. június 21.

A Little Night Music

Tegnap ismet voltam a Broadwayen, megint egy kulonleges darab utolso napjan, remes vagyok, mar honapokkal ezelott el akartam menni. Nem fenyezem magam, fogalmam sem volt arrol, hogy mirol szol vagy ki irta, annyit lattam, hogy Angela Lansbury & Catherine-Zeta Jones a foszerepben es mar vettem is a jegyeket. Aki nem ismeri, az elobbi egy 84 eves holgy, a Gyilkos Sorok sorozatban lathattad a TV-ben, ment az RTL-en is, en meg Stuttgartban neztem anno Mord ist ihr Hobby cimen. De tudtam, hogy egy elo Broadway legenda TV-n kivul. Catherine-Zeta Jones meg az aki, Micheal Douglas csaja.

Mar irtam korabban a tapsrol, mennyire maskeppen mukodik itt, nincs pl. vastaps es szinhazdarab utan, amikor lemegy az utolso ember a szinpadrol, megall a taps es fel (!) perc mulva az utcan vagy. Ez picit ridegnek tunik. Viszont sokszor mozifilmek utan is tapsolnak, pedig ott nincs ertelme, de szimplan orulnek. Annyira, hogy pl. az utolso Star Trek filmben, amikor roviden megjelent a legendas Leonard Nimoy a vasznon, a vetites kellos kozepen elkezdtek tapsolni es eljenezni. Ez meg picit soknak tunik, de kedves. Nos ennel a darabnal a ketto kevereke volt: amikor megjelent Angela Lansbury a szinpadon, spontan kitoro taps volt a darab kozepen, az igazan poenos jelenetek csattanojan is hangosan nyihogtak es tapsoltak a nezok, nagyon kis aktivak voltak. A vegen ennek ellenere ket meghajlas, egy perc taps, utca, csok, ennyi.

Angela & Catherine
Na de a darab, ill. musical… orult jo volt. Mint kiderult a XX. sz. elejen egy sved uri tarsasag bohem eletebe csoppentunk, volt enek es sok helyzetkomikumra kihegyezett jol ertheto parbeszed (ha angolul nezek darabot akkor ez mindig kerdeses ugye, hogy fogom-e erteni a humort, de most nem volt gond). Tobb meglepo dolog is volt: Catherine-Zeta Jones ahogy szinpadra lepett uralta a teret, nagyon markans es megis elbuvoloen bajos teremtes. Es olyan erces a hangja mint Charlie-nak! Neki voltak a legcsattanosabb poenjai a darabban es kivaloan hozta oket, varatlanul jott es csipett, remek volt. Az egesz darab meglepoen europai volt, szinte IKEAsan puritan diszlet, a prud Amerikahoz kepest bohem de nem igenytelen villantasok es sok-sok cinikus humor. En imadom a cinikus humort de sokszor beegetem magam vele itt, mert az erzekeny senkit-jajj-meg-ne-bantsunk mentalitassal nem jon jol ki a csipos humor. Ez a darab tele volt burkolt de gonosz beszolasokkal es a kozonseg kajalta, harsanyan rohogtek, erdekes. Meglepoen sok utalas volt europai dolgokra, sved es nemet kifejezesek… Mar maga a cim is vicces, mert angolul a Mozart darabot csak Serenade No 13-nek hivjak, de a muveltebbek ismerik az eredeti nemet cimet es igy osszeall a kep a Kis eji zenevel. A lenyeg, hogy bar kis szinhaz volt es biztos nem is mindenki amerikai a nezoteren, de mindenesetre akik tegnap ott voltak, azok ertettek ezt a humort, lejott nekik az utalasok Mozartra es Andersenre, legalabbis sejtettek mitol poen belgakat emlegetni Svedorszagban, jokor nevettek es jokor tapsoltak. Elveztem.

Angela Lansbury, az 5x-os Tony Award es 6x-os Golden Globe dijas istenno pedig egy kezmozdulataval is tobbet mondott el, mint masok egesz este alatt. O akkor is egy diva, ha meg se szolal. Catherine-Zeta Jones viszont szinten egy diva, uralja a szinpadot, bar neki ehhez meg meg kell szolalnia :) Barmiben jatszik szinhazban a jovoben, meg fogom nezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése