2010. szeptember 3.

US Open (tenisz)

Neha kell egy kis szerencse is. A munkahelyemen az utobbi idoben amugysem mennek tul rozsasan a dolgok, eleg meredek lett a munkatempo, altalaban felkeszen tudom leadni a dolgaimat a hatarido utan egy hettel, amiert persze nem eppen dicshimnuszokat zengenek rolam, szoval most eppen nincs sok sikerelmeny, de majd elmulik ez is. Ehhez kepest… tegnap delutan kiviharzik a fonokom-fonokenek-a-fonoke az uveg kalitkajabol, kemlelo tekintettel korbenez az emeleten, en reflexbol probalok lebukni, mert nem akarok ujabb melot megkapni, de tok nyilvanvaloan egyenesen felem tart.

- Hey Dan, szereted a teniszt?
- Aha…
- Akkor nesze itt egy jegy ma estere a US Openre, el tudsz menni?
- Aha :)

Hazamenni sem volt idom, pedig atoltoztem volna valami rovidnaciba, odakint ugyanis 37 fok, en meg hosszu fekete szovetnadrag, vasalt ing, fekete cipo, ahogy ugye ki kell nezni munkaban, jol fogok mutatni, mikor ez mind ramolvad a lelaton, na mindegy, ez van. Olvasom a jegyet hova szol, hoppa, ez valami VIP box, akkor lehet megis jobb munkagunyaba menni, ki tudja milyen celebek mellett fogok ulni…

Ilyen a ralatas egy VIP paholybol
A US Open helyszine a Flushing Meadows Corona Park, Queensben, cseppet a vilag vege, negy hete futottam pont ott felmaratont, szoval ismertem a jarast, csak akkor hajnali otkor nem volt annyi ember. Tomegkozlekedessel remekul megkozelitheto, sor sincs nagy, akinel van taska azt atnezik es bizony rakenyszeritik, hogy egy csomagmegorzoben hagyja, nem vihetsz be taskat. A campus allati jol nez ki, vegre nem a szokasos New York-i szakadtsag jellemzi, hanem minden modern, szep uj, profi, izleses. A palyak, a jarolapok, a WC-k, a kasszak, a stadionok - mert van belole egy par. Sok kulso palya es harom nagy stadion, a legnagyobb a 22 ezer nezos Arthur Ashe Stadium, ide igyekeztem en. A palyak kozti campus tele van oriasi kepekkel, bronzszobrokkal, tablakkal a regi bajnokokrol, egy oriasi es izleses tisztelges ez a tenisz nagyjai elott, meg voltam hatva.

Megtalaltam a VIP paholyt is… nem gyenge. Este 7 es ejfel kozott a paholyban levo 10 fot ket dedikalt pincer szolgalta ki es nem hagyott elni minket. Folyton pezsgovel, lazaccal, draga sonkakkal es sutikkel traktalt, szornyu volt. A paholy egy resze plexi uveg mogott egy szoba, borkanapekkal, nagy plazma TV-kkel, a masik resze az erkely, amirol tokeletesen latod a palyat. A tobbi VIP vendeg bizony ki volt oltozve, nok nyariasan szines vekony koktelruhaban magassarkuban, fiuk lazan elegansan kockas szovetnadrag, poloing es sotetkek vagy szurke klubzako arany gombokkal. A palya es koztunk volt kb 10 sor, felettunk meg vagy 150. Egy negyeddollarossal fejbe tudtam volna dobni Andy Roddickot :)

Par perc mulva a kivetiton voltam
Minden este van egy noi meccs, amit Kim Clijsters, a tavalyi bajnok siman nyert. Ilyenkor a stadion meg felig sincs tele, szep lassan szallingoznak be az emberek. Nem konnyu nekik igy jatszani, folyamatosan mozognak az emberek es nincs csond egyaltalan. Kb. 9-kor kezdodik a ferfimeccs, amin ma Andy Roddick jatszott, az elmult evek legsikeresebb amerikai jatekosa, tehat az abszolut haza kedvenc, top favorit a szurkolok szempontjabol. Ellenfele egy top50 hatso felebe tartozo szerb, laza meccsnek igerkezett ez is. Mire elkezdtek jatszani, a stadion mar 3/4 tele volt, de ujabb embereket ilyenkor mar csak a game-ek kozott engedtek be, mennyivel jobb dolguk van mar! A meccs negy szettes lett, boven ejfel utan vegzodott, de jo csatat kaptunk a penzunkert. Bar Andy veszitett, az amerikai kozonseg nagyon sportszeru volt. Amikor fontos pont volt, akkor persze oriasi tapssal biztattak Andyt, pl. amikor szettlabdat haritott, de Janko Tipsarevic latvanyos nyero uteseit kitoro orommel tapsoltak meg. A jo tenisz fontosabb volt nekik barmi masnal, ezt jo volt latni.

A jatszmak kozott a TV-ben ugye reklam megy, de a stadion kozonseget a Madison Square Garden-bol mar ismert mokaval szorakoztatjak: a nagy kivetito kepen gyanutlan emberekre zoomolnak ra, akik eppen a hajukat igazgatjak, Blackberryt buzeralnak, majd a szomszedjuk oldalbavagja oket, hogy He koma, ott vagy a kivetiton, feleszmelnek, butan nezes, idiota vigyor, integetes a kameraba, snitt, kovetkezo aldozatra svenk. Szenzacios volt, amikor elkapott a kamera egy komoly dekoltazzsal rendelkezo 40-es not egyszal selyemruciban, aki azonnal extazisban elkezdte razni magat (es dekoltazsat), snitt, a kovetkezo kep pedig ket 60-as bacsi zakoban, akik tatott szajjal nezik a kivetitot, nyilvanvaloan az elozo kepsorok hatasa alatt :) Edesek voltak, feleszmeltek, nevettek, integettek, ujabb snitt. Egyszercsak nezem ki az a jokepu ficko a kivetiton, azannya, hat nem en vagyok az? Es tenyleg, ott vigyorgok Borisszal, aki mellettem ul, integetunk mi is mint az idiotak ebben a 4 mp hirnevben. Egy pillanattal kesobb kapom az SMS-t Julitol, hogy Neddma, te is itt vagy a meccsen? Betojok, ez a New York egy falu, sehova sem lehet elmenni lebukas nelkul!

Meg ket erdekes dolog. Nem lehetett tudni pontosan mikor lesz vege a meccsnek. Ennek ellenere a metromegalloban negy (!) metro is varta a tomeget ejjel egykor… lehet ezt igy is. A masik, hogy a US Opennek oriasi jelentosege van a New York-iak eleteben, pedig ezt a tarsasagot nehez lenyugozni barmivel is. Minden evben van itt U2 koncert, Madonna, Metallica, a legjobb sportrendezvenyek es boxmeccsek, folyton, ez tenyleg a vilag kozepe ebbol a szempontbol. A US Opennek megis akkora a rangja, hogy ezen a heten az egesz varos errol beszel es az 50 kollegambol 49 ki is megy valamikor a heten. Lehet, hogy csak egy $30-os olcso jeggyel valami kisebb meccsre, de kimegy, minden evben. Tudom, hogy a tenisz nagy sport itt, meg a US Opent is jatsszak mar 1880 ota… de ez meglepett. Most mar en is elmondhatom magamrol, jartam ott, ahol Connors megverte Borgot szuletesem eveben.

1 megjegyzés:

  1. Bocs de ezen a képen úgy nézel ki, mint egy róka, aki épp tyúkot evett az olban:))))

    VálaszTörlés