2010. november 10.

New York Marathon 2010 #1

Ez a nap más mint a többi, ezt te is jól tudod
Másként kelt fel reggel a nap és másként járt a hold

Halász Judit - Brody Janos

Verrazzano start
Lefutottuk es rekordot dontottunk, 45.350 futo indult es ezzel a valaha legnagyobb marathon verseny volt november 7-en New York-ban. Nehez leirni azt az oruletet, ami a varosra szall a marathon hetvegejen, pulzalnak az utcak mar elozo nap is, kozel szazezer extra turista jon a varosba, megtelnek a hotelek, az utcakon mar szombaton mindenhol futok, akik igyekeznek rajtszamukat felvenni a Times Square-tol nem messze egy nagy csarnokban. En utba igazitottam egy tetovan acsorgo portugal futot, mogotte felesege es ket lanya, kb. 55 eves lehetett, 170cm es 85 kg, mackosan peckes leptekkel jart hordo hasaval. Mondom nekem a masodik maraton, negy ora alatt remelem beerek, neki a hetedik, 3:10 korulit tervez, mivan?? Tisztelettudoan biccentek es ujra megallapitom, hogy ez egy kulonleges mufaj, ahol nem a legizmosabb, legfittebb arcok vannak elol, a rutin ilyen hosszu tavon sokkal tobbet szamit mint a plusz 10kg ami esetleg rajtad van.

Az en versenyrutinom segitett abban, hogy tokeletes estem legyen, perfekt vacsi, korty portoi bor, jol aludtam, idoben keltem 4:30-kor, remek reggeli. Mindent de mindent ugy csinalsz, mint az utolso olyan versenyeden, ahol erezted a rajtnal, hogy a legjobb formadban vagy ma. Ha akkor sarga zokni volt rajtad, ma is az van, babonasan ragaszkodik minden futo az aprosagokhoz, meg a felpohar bor fajtajahoz is. 5:30-kor mar a Staten Island kompon ultem es mar a Terminalban rohogtem, a komphoz ket lepcso es ket mozgolepcso visz fel, jottek fel a metrobol a futok szazaval es hirtelen kisebb sor alakult ki a mozgolepcsok elott mikozben a rendes lepcsokon senki sem volt - marathon elott 40 lepcsofok, hulye vagy? :) A kompon korbenezve irto jo erzes fogott el, napfelkelte elott fel oraval mint a csataba indulo harcosok keszulnek, de csendben. Mindenki cipot fuz, rajtszamot tuz fel, eszi a hozott reggelijet, ami specialis kaja, elore kiporciozva, nezi az orajat hogy eljott-e mar az ideje annak a Gatorade-nek, mindenkinek megvan a rutinja es melyen koncentralva tortenik a kivitelezese pontrol pontra. Valaki konyvet olvas, masok elismeressel neznek korbe, tudva, hogy a celban nem leszunk ennyien, de mindenki elott le a kalappal, aki megprobalja.

A New York Marathon nem csak azert egy logisztikai vilagszam, mert 45.000 ember indul. Mas varosokban az utvonal viszonylag kis teruleten huzodik, hogy csak 1-2 keruletet kelljen lezarni, a cel altalaban ugyanott ahol a rajt is. NY-ban 1976-ban Fred Lebow, a verseny alapitoja es az akkori polgarmester megbeszeltek, hogy mekkora buli lenne mind az ot keruleten atvinni a 42 km-es utvonalat, Staten Island -> Brooklyn -> Queens -> Bronx -> Manhattan, mindegyik kozel 2 millio lakosu keruletecske, az egesz varost megbenitjuk egy napra, sokezer rendor es onkentes segitsegevel. A masik nagy logisztikai kihivas 45e embert komppal kijuttatni SI szigetere par oran belul, plusz a tobbszaz speci busz ami a szigeten belul vitt a rajthoz, hihetetlen mekkora infrastrukturat raknak ala, sehol nem volt fennakadas, megafonokkal tereltek a futokat mint a birkat, mire felneztem bar buszon ultem.

En 6:00-kor mar a Marathon Village-ben voltam, ami a rajt koruli elkeritett resz a versenyzoknek, van sok mobil WC, mobil Dunkin Donuts, forrocsoki, tea, csomagleadas es persze a rajtracsok. A rajtszammal kaptunk egy egyenmeretu vastag madzaggal behuzhato nylon szatyrot amibe leadhatunk annyi csomagot ami belefer es azt megkapod a celnal. Ebbe gondoljunk bele egy pillanatra. A UPS presztizsbol vallalja azt a feladatot, hogy 45e csomagot 100 teherautoval eljuttat Staten Island-rol Manhattanbe ugy, hogy a kompot nem hasznalhatja, a Verrazano Bridge lezarva mert azon mennek a futok, kenytelenek New Jersey allam fele kerulni 50 km-t es van minderre harom orajuk. Rendori kiserettel mennek a versenytol tok fuggetlen utvonalon kulonben sosem ernenek oda.

A Village olyan mint egy olimpiai falu, a vilag minden nyelven beszelnek az emberek, surognek forognak, izgatott keszulodes, kremezes, taplalkozas, suru WC-re jaras :) Itt volt az az egy ora, ahol en elszurtam a versenyemet, olyan kis dolgon mulik…! Negy oram van meg a rajtig es allok 1 C fokban es nezem ahogy a tobbiek eloveszik a -10C halozsakjukat, lefekszenek a foldre es alszanak. Hoppa. Masfel oraval a rajt elott le kell adom a csomagom, benne a meleg ruhaim es beallok a rajtracsokhoz. Rutinos barataimra hallgatva hoztam olyan ruhat, amit majd a rajtnal fogok eldobni magamrol, onkentesek szedik ossze a sok treningruhat a foldrol es adjak az Udvhadseregnek, mindenkin harom reteg ruha van alul felul. Varga Dani hozott ket pammut trikot es ennyi. Kisgatyaban allok masfel orat szelben, arnyekban, 1 fokban. Halalra fagytam..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése