2011. január 3.

Argentina - Buenos Aires

(A cikk elso resze es a kepek)

Taxisoforok zsugaznak
Kora reggel erkeztunk Buenos Airesbe egy 15 oras buszut vegen es azonnal nyilvanvalo, hogy mar nem vagyunk videken: oriasi forgalom, nyuzsges, dudalnak mint az allat es szmog. A tavolsagi busz az elsoszamu belfoldi kozlekedesi eszkoz, ez itt a fovaros, ergo a buszpalyaudvar akkora mint a Nepstadion, Nepliget, Keleti, Nyugati es Deli palyaudvaraink egyben, ket emeleten boven tobb mint 150 busz-"vagany". A varos kezdettol fogva Budapestre emlekeztet, foleg az epuletek tok olyanok mint az Andrassy ut vagy a Kiskorut. Par kulonbseggel azert: joval lepattantabb minden, romos, koszos. Az eletszinvonal hasonlo de erezhetoen alacsonyabb. A pesti Dozsa Gyorgy ut, mas neven Felvonulas-ter egy szuk mellekutca lenne BA-ben, hatalmas sugarutaik vannak, 12 sav egy iranyba, 12 vissza, plusz a ket szervizut oldalt. Igy mar megsem annyira Andrassy ut, ugye. Meleg es szaraz az ido, a szmog annyira fullaszto, hogy egy ora setalas utan szo szerint bemenekulunk egy modern bevasarlokozpontba, csak hogy egy kis filterezett klimas levegot szivhassunk. Videkhez kepest itt nincs kimondott szieszta, minden nyitva van, de a parkban azert meglesem a taxisoforoket, ahogy delutan egy pad mellett osszegyulve forro Mate teat szurcsolve zsugaznak fenyes nappal :)

Cafe Bartok
Buenos Aires nekem nem egy varoskent jott le, hanem mint sok kis kerulet, mind sajat, teljesen eltero kinezettel, hangulattal. Palermo ahol laktunk pl. egy muvesznegyed, nagyon europai es bohem, elegans de megis latinosan laza. Gyonyoru macskakoves utcak, kavezok es szep boltok a fakkal teli szuk utcakon, egyikhez random beulunk csak akkor latom a szalvetan: BARTOK. Felnezek a cegerre es nincs vita, ez itt a BELA BARTOK Cafe. Mindez a Palermo negyedben, a Costa Rica utcaban, kesz vilagkoruli utazas egyetlen szalvetan :) Vacsorazni itt sem illik ejfel elott, hetkoznap sem, munkaba 10-re jarnak, de helyi ismeros mondja, hogy az uzleti eletben, komoly cegeknel is 1.5 ora az alap argentin csuszas egy meeting kezdesere. A masik emlitesre melto negyed San Telmo szep ettermek, kavezok es regiseg-kereskedesek, Puerto Madero, a regi kikoto ultra-modern felujitott valtozata, a londoni Canary Wharf-hoz hasonlitja az utikonyv, ebben erosen ketelkedtem de tenyleg majdnem olyan, gyonyoru. Es vegul a Boca, az a nyomornegyed, ahol az a Boca Juniors focicsapat van otthon, ahonnan tobbek kozt Maradona is kinotte magat. Ide taxival jossz (amugy a metro es busz tok jo mindenhova) es a terkepen vastagon bekarcolod, hogy meddig tart a turistaknak kijelolt biztonsagosnak mondott terulet es nem lepsz ki ebbol a par utcabol. Meg a helyiek sem tennenek ilyet.

Tango San Telmo-ban
A Tango tobb formaban koszon szembe: a turistaknal nepszeru tereken, utcakon vannak profi tancos parok, akik letesznek egy magnot, nemelyik meg egy hosszu szonyeget is a jardara es azon tancolnak naphosszat, vegen meghajol, kalappal korbemegy. Mindegyik tancos csajnak elkepesztoen jo alakja van es jol is tancolnak, lovok roluk vagy 200 kepet de megis csak egyet tettem a galeriaba, ahol a ket tancos kozotti szikrazoan forro hangulat meg a kepre is kiult, kimelegedtem csak a nezesukben. Vannak spontan Tango tanctanfolyamok, este 6-10 kozott forgalmas tereken par ember osszegyulik, magno be es tancorat tartanak a munkabol hazafele tarto helyieknek, akik a metrobol feljove beallnak egy fel orara, mint ha csak egy fagyit vennenek, adnak par pesot majd ha meguntak mennek tovabb haza. Es vannak rendes szervezett Tango tanfolyamok, turistaknak sok penzert puccos vacsoraval es helyieknek sokkal kevesebbert, egy egyszeru iskolai tornateremben. Delutan odatelefonalsz, spanyolul, hogy Csokolom ma este jonnenk, 30 peso/fo? Jo lesz. Ezutobbira mentunk mi, estefele 2-3 oras tanfolyam 40-50 helyinek egy tanciskolaban, ahol senki nem beszelt angolul :) Szerencsere nem egymassal kellett tancoljunk Rachellel, a ket botlabu IT-s, hanem azonnal osszekevertek az embereket. Nekem jutott egy 50-es mosolyogos alacsony argentin no, akinek viszont ugy ringott a (nem keskeny) csipoje, hogy mellette azonnal jobban ment nekem is!

Szerintem a varosra max 2-3 nap eleg, de en alapvetoen nem vagyok egy varosbarat utazo. Volt amugyminden kavezoban wifi, lassan mondom: m i n d e n  Cafeban. Egy normalis utcan vegigmenve ez vagy 250 hostspot es mind jelszoval vedett es kodolt. Amikor kered a kaved, kered egyben a jelszot is, diktaljak gond nelkul es mig varsz az italra, a telefonodon megnezed mi ujsag a vilagban. Ez nem csak BA-ben hanem Mendozaban is igy volt. Ilyen NY-ban nincs. Nemetorszagban vagy UK-ban sincs. Feltuno tovabba az LPG-s autok es az alacsonyfogyasztasu villanykortek elterjedtsege, szinte mindenhol az van. Lenyugozo, plane a pazarlo USA-bol jove, ahol ez a kutyat nem erdekel, pedig penz volna ra. Napi 15 km-t siman gyalogoltunk a varosban de ennek ellenere a harmadik nap mar nem birtam tovabb. Nem hoztam futocipot igy a turacipomben mentem el a nagy parkba futni sotetedes utan, hogy kicsit huvosebb legyen mar. Meglepodve lattam, hogy munka utan tobb ezren mennek le az o Varosligetukbe futni, oregek, fiatalok, vekonyak, ducik, sok lany, volt minden, legalabb 3-4000 ember rotta a koroket egy amugy gyonyoruen zold es tavakkal diszitett parkban. Tiz nappal a New York City Marathon utan az elso futasom tehat egy sportos 12k volt Buenos Airesben, a marathoni polomban es ketten is leszolitottak, idegenek, futas kozben, hogy Gratu fatter, en is ott voltam! Jol esett :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése