2011. január 28.

A Sotheby's aukcioshaz

Sok cegnek es szervezetnek van a kozpontja New York-ban, ehhez eleg hamar hozzaszoksz. Mire lehet ezt kihasznalni? Nem sokra, kiveve ha a ceg csinal valamilyen kulonleges rendezvenyt, amire foldrajzi elonyomnek koszonhetoen en esetleg elmehetek - akkor azt nem kene kihagyni.

A Sotheby’s a vilag egyik legoregebb aukcioshaza, meg en is hallottam rola pedig nem vagyok tul aktiv a mutargypiacon mostansag. Legfobb vetelytarsukkal a Christie’s-zel a leghiresebbek es legnagyobbak. Nos a Sotheby’s kozpontja New York-ban van, hol mashol lenne, de azt en sem gondoltam volna, hogy egy ilyen arveresre el lehet menni nezokent is, ingyen. Kineztunk tehat egy szerda esti arverest ahova munka utan kenyelmesen odaerunk, leporoltam az oltonyom, nyakkendo, arcviz, mehetunk.

Remek ebben a kulsokre sokat ado vilagban, hogy ha betartod a megjelenesi szabalyokat, laza(bba)n mennek a dolgok. Ertsd, amikor fel oraval a rendezveny elott belepsz a vilag legnagyobb aukcioshazanak NY-i kozpontjanak uveg bejaratan feher ferfikent, oltonyben, magabiztos tekintettel akkor ket holgy lep oda hozzad "Ugye a 6:30-as aukciora jott, Uram?", "Termeszetesen", "Erre faradjon kerem, a kabatjat elvehetem?" Nem altatom magam azzal, hogy egy pont ebben a szakmaban dolgozo csaj ne vagta volna le  harom masodperc alatt, hogy az en ruhazatom nem $10.000-os, ennek ellenere ugy kezelt, mint a "fizetos vendegeket" es en is igyekeztem ugy viselkedni.

Az arveres terme elott minden ma esti festmeny ki volt allitva, eredetiben, jo volt idoben erkezni es megmustralni oket, okosan bologatva, fejcsovalva, a gazdag emberek kozott. Volt kirakva suti, kave, de ezen kivul semmi luxus, maga az arveres egy sima konferenciateremben volt, elol egy pulton a szpiker, mellette egy projektor vetitette az aktualis darabot a falra. Sajnos nem gyemantkollekciot arvereztek, amit modell lanyok nyakaban lehetett volna szemugyre venni, de ez is izgalmas volt. A teremben voltak: nezok es passziv erdeklodok, nehany gazdag ember aki ott licitalt es vagy 40 telefonos ugynok - a legtobb vasarlas rajtuk keresztul tortent. A teremben kizarolag feherek voltak de persze az igazi penzesek a telefonok vegen, akik lehettek akar arab sejkek is, nem tudhassuk. A dress code business professional, de semmi kulonleges, a jelenlevo nok szolid nadragkosztumben, fiuk oltony nyakkendo. Ma 60 kepet kb. 60 perc alatt elarvereztek. Igen, nagy porges volt, a szpiker biztos egy vodor redbullt megiszik elotte mert kemeny tempot diktalt. Persze hogy akkor kezd viszketni az orrod, amikor $150.000-nal tart a licit es allatira nem mered megvakarni es ettol nagyon feszult leszel :) Volt itt minden, $20.000-es kikialtasi arrol a kep felment $200.000-re, voltak szep csatak is, ahol csak ketten licitaltak egymas ellen, igazi showdown, last man standing. Mindenesetre nagyon gyorsan tortenik minden es nincs taps a licit vegen mint a filmekben csak a szpiker koppint egy nagyot a kalapacsaval. Jo dumaja van azert a fickonak, hergeli a nepet, 440 ezer, hallok 460-at, valaki, valaki?? Na? Eladom! 440-ert eladom, itt most! Senkitobbet…? Sold! A csucs ma este az $1.000.000-os kikialtasi ar volt. Fel kellett volna vegyem, mert ugysem hiszitek el nekem, hogy fel perc alatt felment masfel millara es el volt adva. Ugyanis milla felett mar szazezer a leptek, annyit kell radobni minden licitnel. Otszaz felett otven a leptek, ketszaz felett husz, az alatt tiz. Ezer. Dollar. Este nyolc elott kicsivel mar vege is volt mindennek, hatvan kep elkelt, eltapsoltunk kb. 8 milliard Forintot, mehetunk vacsizni.

Bizsergo erzes volt az arveres, belebozrongsz amikor par masodperc alatt eves fizetesed tobbszorosevel ugrik a licit es mire felocsudsz mar koppan is a kalapacs. Ket nappal latogatasom utan egyetlen kep 16 millio dollarert kelt el, ugyanebben a teremben, az index.hu is irt rola. Keptelenseg felfogni, hogy valakinek ez semmi, mar mindent megvett maganak es ez csak az a folos osszeg, amit fali diszre fordithat. Vagy muerto es epphogy igy keres sok penzt. Ahogy a mondas is tartja: csak az elso milliot nehez megszerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése