2011. február 7.

Superbowl vasarnap

Meglatasom szerint ket nagy nemzeti unnep van az USA-ban, a julius 4 es a Superbowl. De mig a julius 4-et tobbfele modon unnepelheted, otthon, tuzijatekot nezve a Hudson River partjan, horgaszva, ami jolesik, addig a National Football League (amerikai foci) bajnoksagi dontojet csakis TV elott lehet elkepzelni. Tobb mint 100 millioan nezik, oregek, fiatalok, ferfiak es nok - ez utobbit mindig kiemelem, mert nagy kulonbseg Magyarorszaghoz, ahol a foci tipikusan a ferfiak rajongasa. Obama elnok is pont tegnap nyilatkozott, hogy ilyenkor van par vendeg a Feher Hazban, kis fogadas, megy a smuz meg a small-talk, de amikor kezdodik a meccs akkor pofa be, a focira figyelni kell, mondta az elnok :)

(Ajanlom figyelmedbe Geri kivalo Superbowl cikket, ahol velem ellentetben a focirol is szo esik - amugy egyetertek vele, az amerikai foci szerintem is nagyon elvezheto, TV-n at is)

En sielni mentem, ami egy szentsegtores ezen a napon. A legkozelebbi sielheto hegy Hunter Mountain, ami kozel van, csak ket ora a varostol - most ne akadjunk fenn azon, hogy ket ora alatt Budapestrol barmelyik hatarunk elerheto, ket ora az kozel van, hat-het orat kene menjek ahhoz, hogy elhagyjam NY allamot. A busz reggel 7-kor indul, 9-re palyan vagyok, 5-kor indul vissza, este 7-re a varosban megint. Nos a meccs 18:30-kor kezdodik… ebbol tobb dolog kovetkezik. A buszon es a hegyen ma gyakorlatilag nem volt amerikai :) Szlovak, szloven, francia, olasz, svajciak - utobbiak kerdeztek tolem a buszon milyen a hegy. Hat fatter, sokat ne varj, mire kettot fordulsz mar a volgyben is vagy. Kicsi, de a mienk, na ilyet se sokszor hallasz ideat, de a keleti part nem a sielesrol hires, na. Coloradoban azert van par sielheto 4.000-es…

Delelott meg volt a palyan par amerikai, de szigoruan helyiek, videkiek, hivjuk oket Rednecknek, az itteni csufnev (foldmuveles kozben leeg a nyakad a napon, erteeed). A White Trash kifejezes erre mar tulzas lenne, azt a lecsuszott, lakokocsiban elo feherekre mondjak. Egy ilyen videki 50 eves ferfi a liftnel allo sorban osszeszolalkozott par kamasz snowboardos sraccal, akik persze tolakodtak. Ez nagyon ritka, tenyleg elkepesztoen illedelmesen tudnak itt sorban allni, varosban, videken, mindenhol. Na de minden kosarban van ferges alma, mosollyal az arcomon hallgattam hat, ahogy szitkozodtak de vagy 10 percen at (hosszu sor volt). Pusztan szocialis kivancsisagotokat kielegitve osztom meg eredetiben, hogy miutan a vitatkozo parasztok kicsereltek par fuck you es motherfucker mondatot, ezt fokozando jottek olyan durvasagok, mint Who are you? No, who are you?! Vegul a verbalis csetepate ott klimaxolt, amikor azt mondtak: You’re annoying! I’m sick of you! 

Sirtam… egyszer el kene oket vinni Szolnokra, amikor kesik a vonat a peronon mik hangzanak el, a 80 eves mamak szajabol. Ezek olmot ontenenek a fulukbe ha _azt_ hallanak. Nem amikor csuszik a talaj disznovagasnal! Mert azt meg en is nehezen birom :)

Delutan mar a helyiek is hazamentek, mert hiaba hatkor indul a meccs, mire a hotdogokat meg a burgereket megsutod az ido, ez egy komoly nepunnepely, nem csak egy zacsko chips meg koula! A NY-iak jellemzoen sport barokban nezik, de hetekkel elore kell belepot venni a nepszeru helyekre, ahol ki van irva, hogy ez a hely melyik csapatnak drukkol elsosorban, akit ez zavar, menjen mashova, van eleg bar. En a buszrol leszallva susogos sigatyaban csatlakoztam barataimhoz, az asztalnal ult harom magyar fiatal lany meg ket odaszegodott amerikai srac. Amikor en megjottem, bar nem valtottunk magyarra, de erezhetoen magyarosodott a beszelgetes. Mibol lattam ezt es miben volt mas? Nos a ket amerikai srac egyre csendesebb lett es egy ido utan jott ki a szemuk mint a csiganak :) Nem beszeltunk semmi obszcenrol, csak hatekonyan: a fekete barpultost fekete barpultosnak hivtuk (nem negernek de nem is afroamerikainak), a kulfoldieket kulfoldieknek (nem kulfoldon szuletett amerikaiaknak) a szomszed asztalnal ulo nagymellu csajt nagymellu csajnak, es volt talan par ketertelmu poen, amin mindenki joizuen rohogott. Megkerdeztem a sracokat, hogyan kerultek a lanyok asztalahoz. Mondja Mike, hogy odajott az egyik lany, Szia, akkor te most elmondod nekunk az amerikai foci szabalyait, oke? Mogotte a masik ketto pedig osszefont karokkal szigoruan bologatott. Na mondom koma, itt mar sejthetted volna, mi ilyenek vagyunk, semmi mellebeszeles :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése