2011. május 29.

Atlantic City es Princeton

En mar Magyarorszagon is a bekepzelt fovarosi voltam es ideat is pont New York-ba kerultem, ami utan akarhogy is nezzuk, minden mas videknek szamit. Tegyuk hozza, hogy en ezt pozitiv ertelemben is ertem. Husvet hosszu hetvegejen csinaltunk egy videki roadtripet New Jersey allamon keresztul, kepek: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/NewJerseyRoadtrip

Az amerikai videki kisvarosok legtobbje egy mintara epult: van egy belvaros varoshazaval, templomokkal, uzleti negyeddel, de ott alig vannak boltok. Azok a varos szelen vannak hatalmas bevasarlokozpontokban, egy Walmart, egy Home Depot (=Baumax), egy Rite Aid (=Drogerie Markt), mindegyik onmagaban akkora mint egy rendesebb magyar Tesco es 1-2 km van koztuk, atsetalni sem tudsz. Kocsi nelkul valoban semmit nem lehet elintezni, cserebe van drive-thru ATM, vagod… nem-kell-kiszallni penzautomata. Tomegkozlekedes? Minek? Ha van is vonat- vagy buszpalyaudvar ahova a tavolsagi buszok beerkeznek, onnan nem megy tovabb helyi busz, majd erted jon a haverod. Taxi van talan ketto a varosban, ha mar elvitte valaki, varsz mig visszajon. Sok a kover ember. Sehol egy mexikoi vagy fekete vagy kinai. Viszont… az etteremben a pincer beszel angolul es el tudja mondani, mi van a kajaban. A vendegek nem uvoltenek eves kozben, hanem kulturalt hangerovel beszelgetnek. Tisztak az utcak, senki sem dudal, nem szoritanak le. Megkerdezik honnan vagy es utbaigazitanak.

New York ennek mind a komplett ellentete.

A szerencsejatek USA-ban szovetsegi szinten engedelyezve van, lehetoseget adva allami szintu tiltasra. Utah es Hawaii elt is vele, tiltva van minden, pont. A tobbi allamban pedig teljesen vegyes, pl. 19 allamban van kaszino, 21-ben loverseny, allami lotto viszont szinte mindenhol. A regi vadnyugati idokben nagy szerencsejatek-kozpont volt New Orleans es California de az 1920-as evekre az alkohollal egyutt ez is teljesen be lett tiltva orszagszerte. Majd jott a gazdasagi valsag es elenkito lepeskent vegul 1931-ben Nevadaban ujra engedelyeztek, megszuletett Las Vegas. 

Atlantic City boardwalk
Atlantic City-t a keleti part Las Vegas-anak hivjak, Miami-hez merheto oceanparttal. Ez azert kicsit tulzas, de ne ugorjunk elore. A 20. sz. elejen Atlantic City egy nagyon nepszeru furdozohely volt New York es Philadelphia gazdag retegeinek, de a II. VH utan, ahogy olcsok lettek a floridai repjegyek, nagyon lepusztult. Itt is gazdasagi elenkiteskent engedelyezte New Jersey allam a varosnak a szerencsejatekot nem is olyan reg 1977-ben, es felepultek a Vegashoz hasonlo oriasi kaszinohotelek, mindez egy homokos oceanparton. Ha engem kerdezel furdozni menj Miamibe, szorakozni menj Vegasba - ez is aranyos, de kicsit keleteuropai koppintas erzese van. 

Bizarr, hogy husvet vasarnap reggeli 10 orakor igen sokan vannak a kaszino teljesen sotetitett belsejeben. Mi viszont kifogtunk egy nagyon jofej indiai croupier-t, aki nem csak szorakoztato szoveget tolt osztas kozben, de meg tanitgatott is a jatek finomabb szabalyaira, mivel nyilvanvalo volt, hogy nem fogunk bankot robbantani. A Black Jack asztal tobbi jatekosa is orommel segitett, nem szolt meg senki, hogy benazok. Amig jatszol pincernok hoznak neked egy partnerednek koktelokat, szendvicseket, kavet, ingyen. Pedig nincs belepo, ez mind benne van a sok penzben, amit vesziteni fogsz :) Nekem egy ora jatek utan a feltett $100-bol meg mindig megvolt $95, adtam egy $5 zsetont az osztonak es elegedetten leptem ki a Trump Taj Mahal kaszinohotelbol kozvetlenul a homokos tengerpartra a napsutesbe. Mivel egy kaszino a dohanytilalom alol is kivetelt elvez, a friss levego mar igencsak ramfert. 

Princeton diakelet
Princeton viszont egy ekszerdoboz. Feluton Philadelphia es NYC kozott szerintem kevesen hajlandoak leterni az autopalyarol egy ilyen apro kisvaros miatt, micsoda hiba. Ha nem lenne itt egyetem, akkor is gyonyoru volna. Rendes foutca kis boltokkal, semmi varosszeli Mall, regi angolszasz kohazak avagy Colonial Style, minden gyalog elerheto, sokan bringaznak, kavezok, peksegek, Rolex es Tiffany’s boltok egymas mellett, kenyelmes kozelsegben. Mit erdemes tudni rola? 1683-ban epitettek az elso kocsmat, 1746-ban alakult a Princeton University, 1783-ban rovid ideig az USA fovarosa volt. Az egyetemi campus szinten mesebelien szep, regies, hangulatos, csendes, fuves, fakkal es mokusokkal teli, ellennek itt par evet en is. Alapvetoen egy fizika-matek szakon kiemelkedo egyetem, az itt folytatott kutatasaiert kapott Wigner Jeno Nobel dijat. Meg 18 masik ficko az evek soran. Itt kontarkodott Albert Einstein is. Jo, lehet megsem akarnek itt tanulni. Pedig nem kell gazdagnak lenni, Princeton egyike osszesen het egyetemnek a vilagon, ahol ha jo vagy, nincs tandij, megoldjak

Csak legyel jo!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése