2011. július 31.

Nyugati sivatagok 2011

Ugy hozta a sors, hogy idei nyari szabadsagomat ismet a nevadai sivatagokban autokazva toltottem, immaron harmadszorra, lehet, hogy bejon a kornyek. Egyhetes roadtripnek vagtunk neki Imolaval, gondoltam megmutatom neki a Vadnyugat legszebb reszeit ugy, hogy kozben nekem is legyen benne valami uj. Lassuk mire jutottunk.

Minden tura Vegasban indul es vegzodik, egyszeruen a legjobb nemzeti parkok kellos kozepen van. Ja, a varos az nem izgat, pedig azert van hangulata. Ha rogton Europabol jossz akkor vakito a sok feny, larma, pazarlas, de ha mar New York a normalis neked, akkor fel tudsz figyelni az aprosagokra. Multkor is irtam, most is megerositem, ez a varos hihetetlenul profi. Amerikaban eleg jol odafigyelnek arra, hogy sehol se kelljen sokat varnod, megfizetheto aron jo szolgaltatast kapj a hetkoznapokban, de a hatekonysag es kedvesseg Vegasban eri el a csucsat nalam. Cirque du Soleil show tovabbra is kotelezo, ha draga is, ne sajnald, be fogsz… szarni. Valamint egy uzenet magamnak: USA-n belul JetBlue-val repulni egy elmeny. Ma mar a nagy tarsasagok is atalakitottak belfoldi jarataikat fapadosra, nehogy azt hidd, hogy egy AA vagy Delta NY-Vegas jarat kulturalt volna, semmi kaja, egy pohar viz, pedig 6 oras utrol beszelunk. A JetBlue-n sokkal nagyobb sortavolsag mellett megfizetheto es bo valaszteku szendvicsek, a kolat pedig otthagyja a csaj, marmint nem csak kitolti, hanem otthagyja, az egesz 0.33-as dobozt nalad. Elkepeszto, mi szamit ma mar luxusnak. A dzsekimet, amit az ules alatt hagytam leszallaskor, masnap gond nelkul atvettem a repteren. Tipikus: a jatekautomatak a repteren, ahogy kijossz a csobol, ahogy varsz a csomagodra, mar jatszhatsz is. Welcome to Vegas, baby.

Oh, csinaltunk kepeket is :) http://picasaweb.google.com/daniel.varga12/Deserts ezert a latvanyrol nem is irok sokat, a kepek remelem magukert beszelnek.

Mostanra megtalaltam a tokeletes utitervet a kornyekre, mar ha a termeszet erdekel es nem a kaszinok. Vegasbol indulva ket nap alatt bejarhatod mindezt:
 
Naplemente - Bryce Canyon
Pines etterem elott
Elso nap reggel ne hagyd ki a Hilton vagy masik neves hotel all-you-can eat reggelijet, $10 korul van, amiert kapsz rengeteg gyumolcsot, joghurtot, de ehetsz steaket is 28 tojassal, homarral, csokiontettel, amit akarsz. Szornyulkodj el a tenyleg hatalmas feher amerikai vendegektol, es menekulj el a varosbol meg del elott. Delre Zion NP-ban vagy, oriasi volgyek, voros sziklak, varazslatos es ijeszto szerpentin visz fel a 2000m-es Colorado Plateau-ra, amin innentol vegig menni fogsz. Delutanra Bryce Canyon, ha jol csinaltad naplemente elott meg belefer egy kisebb tura a volgyben. Naplemente utan huzol Page, AZ fele, ott fogsz aludni valami olcso motelben. De ha erre jarsz igerd meg, hogy Bryce kijaratatol ot percre levo Bryce Canyon Pines etteremben eszel egy steak-et es egy pie-t. En novemberben voltam Argentinaban es joggal buszkek a steakjukre, nem gurigaznak szarral, de amit itt adtak a Bryce-nal, attol majdnem sirtam.


Masodik nap Page-bol indulva reggeli seta a Horseshoe Bend-nel, ami valamiert meg mindig nem egy nepszeru turistalatvanyossag, pedig barki latja a kepeimet rola, azonnal kerdezi EZ hol van?? Lehet mert mindossze egy tenyernyi tabla jelzi az autopalyan, hogy Hopp, itt van? Nem baj, maradjon is eldugott, uveg viz azert legyen nalad a seta kozben, sivatag, nem viccel. Delutanra Grand Canyon-ban vagy, megvan, hova lettek a turistak, mind itt tolonganak. Olyan, mint a Niagara, meg kell nezni, de nehez elvezni a sok embertol. Ha nem nyaron jossz, allitolag jobb.Telen ho is van, a Grand Canyonban, hinned? Itt menj turazni egyet, csak igy tudod magad mogott hagyni a flip-flop papucsos tomeget, akik anyaznak, miert nincs itt Subway es miert nem lehet toloszekkel is lemenni a canyon aljaig. Kovesd a Bright Angel Trail-t, ameddig jolesik, eleg egy tornacipo, naptej es ezt az egyet ne vicceld el: 1 liter viz per ora, amit turazol. Estere Vegasban is lehetsz.
Mielott tovabbmesz tolts el legalabb egy delelottot egy jo hotel pooljanal. A Hiltonban egy ejszaka $46 volt, nem vicc. Ket nap kocsikazas es negyven fokos homokban valo turazas utan meg egy marcona ferfileleknek is jol esik kis ejtozes a medenceben lubickolva, neha kinyulva a Mojitoert. Ez itt nem luxus, kar kihagyni - a baratnod bolog lesz, ez pedig neked is jo.

PS: A Grand Canyonban legyen nalad mokuseledel :) folyt kov

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése