2011. szeptember 1.

Mt Whitney es Death Valley


Turank utolso napjara sokat terveztunk mert optimistak vagyunk, aztan persze mindig kozbejon valami. De a terv csak egy urugy az elindulasra a tobbi meg utkozben alakul.

Mount Whitney
4421 m
Lone Pine, CA varoskaban az amugy nem draga szallasnak szamito Best Western olyan szep es akkora szobaval kenyeztet, hogy en itt laknek is szemrebbenes nelkul. Az udvarban pool is van. Mert mindenhol van, minden motelnel. Itt emlitsuk meg, hogy ez az orszag roadtripre van kitalalva. Filmekben is latjatok, hogy allandoan roadtripelnek mert ehhez itt minden megvan, foleg itt nyugaton. Kell hozza: olcso auto, olcso benzin, a varosok kozott hatalmas tavolsagok erintetlen termeszettel, amit kocsibol is lehet csodalni, idonkent lehajtok, ahonnan jol lehet fotozni a volgyet, hogy ne ossze-vissza kolbaszolj az ut szelen. USA-ban minden utszeli WC ingyenes es meg Death Valley-ben, ahol 3 naponta jar egy ember, ott is van WC papir es folyekony szappan. Nem kell foglalnod szallast, bizhatsz benne, hogy ahova ersz este lesz 3-4 motel, hasonlo aron, nem hivalkodo de korrekt felszerelessel. Hibatlan es megbizhato infrastruktura.

Termeszetes homokko
boltiv
Mt. Whitney a kis-USA legmagasabb csucsa. A hivatalos kifejezes erre ideat a Contiguous US, az egybefuggo Amerika, amiben nincs benne Alaszka, Hawaii es Puerto Rico. Hasznaljak regota a Continental US-t is, de felrevezeto mert Alaszka is a kontinensen van, vagy a The Lower 48 (States) cimet, de abban nem egyertelmu, hogy benne van-e DC, ami nem allam. Nem egyszeru. Mt. Whitney tehat a 4400m-evel a legmagasabb csucs az also USA-ban, kb. 2500m-ig lehet kocsival felmenni, ha epp nem boritja ho vagy legordulo szikla a felvezeto szerpentint. Nehez megmaszni, mert nyugat felol harom napos gyaloglas satorral mindennel. Valamint ez egy nemzeti park, vagyis semmit nem hagyhatsz magad mogott. Ha elkap a Park Ranger es konkretan nincs nalad 2-3 napnyi szar nylon zacsiban, komoly buntetest kapsz! Keletrol rovidebb az ut, csak majdnem fuggoleges. Ott vagyunk tehat a keleti sziklafal labanal, napfelkelte utan kevessel, a turazokat segito kisbolt mar nyitva es ki-be jonnek hatizsakos emberek, egy utolso meleg reggelivel, napkremmel es egyebekkel feltankolni. Megkerdezem az egyik napbarnitott fiatalembert, akinek a hatizsakjara a szokasos cuccokon kivul meg egy snowboard is rogzitve van. Yoo, merre a tura? A csucsra. Wow, hany nap? Most van reggel het ora, ha sietek estere felerek, a csucs mogott picivel alszom bivakolva a hoban, holnapi napfelkeltet onnan nezem es masnap estere mar le is erek. Oszt a snowboard minek a fuggoleges sziklafalra? Oh ha jobban megnezed vannak ott hofoltok… Te ott lejossz? Aha :)

A hegyrol lejove bevasarlunk ket napi elelemmel, sok sok vizzel es elindulunk Death Valley fele. Elvileg ma este mar Vegasban leszunk, hova ennyi kaja? Ahogy irtam korabban, itt egy sima durrdefekt is lehet eletveszelyes, ha a sivatagban kell miatta ejszakaznod es csak ket nap mulva jonnek erted. Nincs terero tehat amig nem jon arra valaki, senki sem tud a bajodrol. Nem art a plusz kaja, elfer a kocsiban. Plane ha letersz a foutrol. Nekunk pedig pont ez volt a celunk.

Death Valley Eszak-Amerika legmelyebb pontja de csak ~100km-re van Mt. Whitney-tol. Itt mertek mar a 56 C fokot, ami csak egy fokkal marad el szaharai rekord 57 C-tol. Mindettol fuggetlenul gyonyoru, kulonleges, lebilincselo, felejthetetlen. Nem tudok betelni vele, hihetetlenul gazdag park, pedig elvileg sivatag az egesz. Igen, de kelet-nyugat oldalon haromezer meteres hegyek szigetelik el a kulvilagtol, ettol ejjel olyan fennyel vilagit a Tejut mint a Times Square-en athalado Broadway. Van kiszaradt sosto, vulkan krater, canyonok, setalo kovek, igazi nagy homokdunek, hofodte hegycsucsok, kihalt rezbanyak es szellemvarosok. A mi celunk persze a legmagasabb, a 3000m-es Telescope Peak volt, ami konnyu tura, mert 2800-ig fel lehet menni kocsival - de az legyen terepjaro, ne csak SUV. Most vagyok itt masodjara es magabiztosan terek le az aszfalt utrol, mint aki tudja mit csinal. Orak ota nem lattunk embert de csak megyunk tovabb az egyre meredekebb, szukebb es sziklasabb folduton. ASR kikapcs, 4WD es difizar bekapcs, a felezot a legvegere tartogatjuk. A lenyeg a laza talajon valo autozasban meredeken felfele, hogy tolni kell, mert ha megallsz a sima gumikkal nehez lesz elindulni. Mondtam, hogy sziklas is? Nem art figyelni, hogy ne kapj be egyet a feltengellyel. Imadom a Jeep Liberty-t, kello hasmagassag, V6 power, suhanunk mint a szelvesz.
Megyunk tengerszint ala

A turistaut ahol indul 2800m-en, az esotol vedett utikonyvbe illik beirnod magad, check-in es check-out idokkel, hogy a Ranger lassa, hogy ki az aki nem jott vissza a hegyrol. Harom napja mi vagyunk az elso turazok erre… visszalapozva magyar iden meg nem is volt. Nem nehez tura, egy seta az egesz es ha van eleg idod, akkor a 10km a csucsig meg 10km vissza egy nap alatt megcsinalhato lazan, csak indulj koran es legyen nalad kaja meg sok viz. Itt mar keves az oxigen, nem art higitani a vered. Nomeg sivatagban is vagyunk, cseppet szaraz a levego. Elmegyunk az elso homezoig kicsivel 3000m alatt, lenezunk a volgybe, ahol pont alattunk van Badwater, ami Death Valley abszolut legmelyebb pontja, -85m. A latvany sem rossz, de az a tudat, hogy alig harom ora mulva onnan fogunk ide visszanezni, priceless. Elmajszoljuk a hozott szendvicset, nem is olyan apro gyikok viszik el a morzsainkat es indulunk lefele.

Hatalmas homokdunek mellett autozva hagyjuk el a Sea-level tablat es megyunk lefele, mokas latvany bemenni tengerszint ala. Sietek, nyomom a gazt, naplemente elott meg oda akarok erni a legaljara. Belegondolva bamulatos, hogy egy harom tonnas autoval 120-nal meg gyorsulok hegyre fel a sivatagban. A verda delutan meg 3000m-en volt 18 fokban, most meg tengerszint alatt 46 fokban es egy nyikk nelkul repeszt fullklimaval. Megis hol teszteltek ezt? Jo esellyel pont itt.

Salt Lake Dance
Badwater, -85m tengerszint alatt, 46 C fok, meg fent van a nap, idoben erkeztunk. Mindossze ket auto all a parkoloban, egy Subaru meg a mienk, a masikban egy szemuveges srac mered a terkepe fole. Kiszallva megcsap a kimeletlenul perzselo szel, majd’ kifolyik a szemem es onkentelenul felkialtok, hogy B+ de meleg van! A srac a masik autobol felnez, majd igy szol: Sziasztok :) Kiderul, o Attila Zurichbol, na en meg Daniel New York-bol, szevasz. Kiderul hobbifotos es azon gondolkodik, vajon milyen az ut ide, meg ide, milyenek lesznek a fenyek es az autoja megbirja-e. Mazlid van oregem, mert en is fotos volnek es jartam mindegyik felvetett helyen es mar mondtam is neki hova mikor milyen sorrendben menjen el. Na erre mekkora az esely, Death Valleyben, naplemente elott tiz perccel reszletes fotos utbaigazitast kapni, magyarul?

Mar sotet van, amikor elhagyjuk a parkot es a par ora vezetes nyilegyenes, teljesen kihalt sivatagi orszaguton Vegas fele ad ra idot, hogy lecsengjen bennunk az elmult het elmenyei, bar valojaban a mai napot is nehez felfogni. Hihetetlenul gyonyoru es sokszinu, kulonleges, kalandos es kegyetlen egyarant. Nem most voltunk itt utoljara, ebben biztos vagyok. Egesz veletlenul letezik egy Death Valley Ultra-Marathon...

Kepek es elozo reszek #1, #2, #3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése