2013. május 4.

Dij rozsaszinben

Egy varatlan es kedves dijat kaptam, pedig nem jelentkeztem semmilyen versenyen: Nikita azt irta, hogy egyik kedvenc blogja vagyok, miutan ot is ilyen modon nevezte meg valaki mas. A szabalyok egyszeruek, fogadd el, koszond meg es nevezd meg te is par kedvenced. Ime az en listam, akiket szivesen olvasok minden nap, ok lennenek az en dijazottjaim.


548 ora New Yorkban
ahol ket fiatal magyar srac eli ki ujsagiroi venajat, ami esetukben nem csak az irasban merul ki, hanem anyaggyujtes, kutatas es a megfelelo izleses prezentalasban egyarant. Egyszeruen latszik, hogy nem osszecsapott anyagok ezek. A tema New York, ennyi. Erdekes hirek, szosszenetek, bulvar, eleterzesek megragadasa, uti beszamolok, neha kis geekseg, pl. amikor a kommentek kozott vitazunk a varost ellato vizrendszerek sajatossagain. Szerintem kivalo peldaja annak, hogy ha lelkesen es szepen csinalsz valamit, akkor a semmibol is epithetsz brandet, ami kovetokre, rajongokra talal. Mar trikojuk is van es tok jol nez ki!

Couchsurfing
ahol Nikita ir vilagpolgarok elmenyeirol Magyarorszagon magavalragado stilusban. Kanapejat ingyen osztja meg a legerdekesebb Budapestre latogato kulfoldi mokusokkal es mi bepillanthatunk, hogyan latnak minket ok. Neha mikrofonvegre kap pl. egy szivtipro kulseju francia sracot, aki evek ota Magyarorszagon el, de ir magyar kanapevandorok kulfoldi kalandjairol is, mondjuk Aprirol, aki ezt Pakisztanban uzte, bringaval. Innen kaptam a rozsaszin dijat, amit koszonok, de abszolut nem ezert kerult fel a listamra, hanem a fentiek miatt.

Futoblog
ahol persze futasrol van szo, de sokkal inkabb egy tartos eleterzesrol. En csak levelezo tagja vagyok a magyar futo tarsadalomnak, de tavolrol is nagyon jo hangulatu, magavalragado klub ez. Irnak itt olyanok, akik 150 kilosak es kuzdenek a gyaloglassal is, vagy aki kuzd az elso Margitsziget korevel, vagy az elso marathonjara keszul, vagy a 200 km-es Athen-Sparta versenyt nyerte meg. Szerveznek felig legalis ejszakai futasokat a 6-os villamos sinein es Vissza-a-Jovobe futast a tavaszi oraallitaskor. A legjobb arcok, a blogbol sugarzik az eletero es egyre tobb embert csabit el a kanaperol.

Science of Running
ahol a New Yorkban elo Juli ir a fenti harom blogot egyesito temakrol, angolul, mint A Nagy Alma, futas, pasik-csajok es egy PhD-kutato, orvostanhallgato kalandjairol egerek, ejszakai labormunkak es konyvek kozott. A szemelyes rajongasomtol fuggetlenul - mert nem futottunk volna le szamtalan Central Park kort, tucatnyi hajnali felmarathont es par NYC Marathont egyutt, ha nem birnam a burajat - a blogjan komoly temakat feszeget es nem csak strukturaltan de olyan szep angolsaggal irja mindezt, amit native-speakereknel csak ritkan latok.

Tekasztorik
ahol Viki ir teljesen sajatos nagypofaju, cinikus, obszcen, sirva-rohogok stilusaban a vilag szeretnivalo idiotairol, kezdve magaval, meg a Fater, a karosszerias Csabika es a tobbiek, megfuszerezve ujabban angol tarsadalomkritikaval is. Jol indul a reggelem, ha van uj cikk, de csakis a kave utan, kulonben a masodik sornal a monitoron landol az egesz :)

Szoktatok kerdezni tolem, hogy amikor az amerikai dolgokrol irok, akkor honnan ez a sok info, nem tagadom, toluk meritek: Fareed Zakaria (CNN, Time, Washington Post), Paul Krugman (New York Times) mert szerintem nagyon kiegyensulyozottan kepviselik a felvilagosult ertelmiseget kulonosebb felrehajlas nelkul, de megsem felnek neven nevezni az idejetmult dogmakat, legyen azok alapja vallas, szokasjog vagy sima hulyeseg. Meg persze az orok kedvenc Bill Maher (HBO, Huffington Post), akinek blogjabol komoly okossagok derulnek ki a vilagpolitikarol annak ellenere, hogy o humorista.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése