2013. május 5.

London Marathon - nezokent

Nagyon keves marathon versenyen voltam nezokent, egy New York es ket London van az ovem alatt - futva kicsit tobb :) A London Marathonban is megmutatkozik az angolok sajatos gondolkodasa, kicsit mindig masok, mint a tobbiek.

A Boston Marathon tragediaja utan alig par nappal semmilyen hezitalast nem lattam a brit sajtoban vagy kollegak arcan. A futok, a szervezok es a nezok is elszantabbak voltak mint valaha, hogy ha nem rendezzuk meg, akkor a terroristak nyertek. Akkor meg nem tudtuk, hogy ez csak ket elkeseredett ember akcioja volt raadasul.

Befuto a Buckingham Palota elott

A jo dolog a London Marathonban, hogy atom profik az angolok. En mindig mondtam, hogy egy olimpiat ezek barmely hetvegen megrendeznek. A tomeg iranyitasahoz elkepesztoen ertenek, mondjuk nem is sajnaljak az anyagot: a 42 km-en vegig vaskordon volt a palya szelen, nem volt futkarozas keresztbe mint a Paris Marathonon, csak a kijelolt atjarokon, ahol szamtalan szervezo terelte a birkakat. A rendorjelenlet pedig elsopro volt, de nem gepfegyverrel, ahogy Amerikaban, csak gumibottal, baratsagosan, elegans kupola-sisakban.

London Marathon kepeim: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/LondonMarathon2013

Jo meg, hogy a brit futok imadjak a jelmezeket, rengetegen oltoztek be mindenfelenek, gorilla, Tarzan, jegesmedve, Iron Man, tunder, romai legios, amit csak el tudsz kepzelni es amit nem. A nezok szep szamban jelentek meg, nem volt sehol ures resz az utvonalon, par ember a legkietlenebb szakaszokra is jutott es a masodik felen, Canary Wharftol befele a Big Ben iranyaba mar tenyleg tomegek szurkoltak. Es az angolok tudnak szurkolni. Mondjuk olyan futbalosan. Ertsd: kiabalnak, orult hangerovel, orakon at.


Profi szervezes
Jojjenek a furcsa dolgok... Mint sok mas dologban is, a londoniak imadjak a kis helyeket. A metrojuk is egy szuk labirintus, az utcak is szukek mindenhol, persze a marathon tobbtizezres mezonyet is bezavartak olyan keskeny utcakba, hogy a futoknak meg kellett allni a dugoban. A szurkolok bar uvoltenek, de a New York-i szurkoloktol messze elmaradnak, azok ugyanis tablakkal jonnek ki remek szovegekkel es sajat budzsejukre hoznak ki csokit, narancsot, banant de meg papir-torlokendot is, szamukra ez az aktiv szurkolas. A New York-i szurkolok kernek hajfajvot a futoktol, Londonban ez nem szokas. En probaltam futokent pacsit adni a nezoknek egy londoni versenyen tavaly, de nem ertettek mit akarok.

Nehez bejutni a London Marathonra. A kisebb marathonokra csak befizeted a nevezesi dijat es indulhatsz, pl. Budapest, Becs, Parizs, Berlin vagy Dubai. A ket legnagyobb marathon a vilagon New York es London. A rendezok dontik el, hogy melyik nevezesi opciora hany helyet kulonitenek el es ebben nagyon latszik a ket varos felfogasbeli kulonbsege. A bekerulesi modok:
  • ido, ha 3 ora koruli regisztralt idod van, barhol indulhatsz
  • sima sorsolas
  • charity, valami jotekony szervezetnek osszekalapolsz egy vagyont ($2500 v £2000)
  • egyeb (NY-ban van helyi lakosoknak speci ingyenes garantalt bejutasi lehetoseg plusz NY-i utazasi irodanal lehet komplett hetvegi csomagot venni indulasi joggal)

Eredmeny:
  • LN: 170e jelentkezőből 48e-t fogadtak el, 36e fog rajtolni is. 200 kulfoldi (0.4%). 75% fut charitynek. Nincs utazasi iroda opcio.
  • NY: 150e jelentkezobol 64e-t fogadtak el, 47e fog rajtolni is. 24.000 kulfoldi (40%). 10% fut charitynek, 30% utazasi irodanak fizetve jut be.

Negy oran belul futott siman a francia legios
Ami engem nagyon meglepett: A NYC Marathon pontosan 100x nemzetkozibb es az emberek tulnyomo resze a legolcsobb modon, sorsolassal jut be. London pont forditva. A NY-i befuto szakaszon 180 orszag zaszloja lobog, a Buckingham Palota elotti befuton csak a Union Jack. Az angol sajto nagyon buszke arra, hogy hany millio fontot gyujtottek charityre, a New York-iak pedig a nemzetkozi mezonyre es a helyi vallalkozasok szamara gyartott bevetelre ($350 millio dollar egy hetvegen). A New York-i sorsolasra egy honapon at lehet jelentkezni. A londoni jelentkezes iden _ket_oran_ belul bezart... Meg a sorsolasra sem sikerult neveznem!

Az mar meg sem lep masfel ev ittlet utan, hogy reklamja a London Marathonnak nulla. En napi ket orat nezem a Sky News TV-t, olvasom a Metro magazint es latok tobbszaz plakatot amig beerek munkaba. Mig New Yorkban egesz oktoberben a csapbol is a kozelgo marathon folyik, talk showkban szerepel az osszes amerikai elit futo, plakatok, radiomusorok hergelik be a nepet, addig Londonban semmi. Kaptam az itteni BKV-tol a verseny elott egy nappal e-mailt, hogy lezarasok lesznek, _keruljem_ a varost. Wow. New Yorkban elore kiplakatoljak, hol milyen egyuttesek lesznek a palya menten es a kornyezo kocsmak az ev legforgalmasabb vasarnapjat rakjak zsebre, saccolasok szerint ott ket millio ember unnepel az utcan.

Nem csak a marathonnal van ez igy. Ez az angol understatement. Aki akar, ugyis ott lesz. Nemreg fedeztem fel London vizi csatornait, ahol speci hosszukas (lako-)hajok jarnak fel-ala. Teljesen eldugott vadregenyes zugok ezek, az egyik neve "Little Venice" a Paddington Station mogott. Nos majus elso hetvegejen oriasi hajos felvonulast rendeznek itt, hajo-szepsegverseny, kirakodovasar, zenekar, oltari buli, igazi angol fejek mindenutt. Ettol a csatornatol en tiz perc setara lakom. De ha nem szol a hetvegi vendegem Drezdabol, hogy lesz, akkor sosem tudtam volna rola.

Pedig nagy buli volt: https://picasaweb.google.com/daniel.varga12/LittleVenice

Szazeves hajo Little Venice-nel, Londonban

2 megjegyzés:

  1. Metro... te meg hiszel a nyomtatott ujsagban? Little Venice karnevalrol, es amugy kb minden londoni esemenyrol innen:
    http://londonist.com/
    RSS feedre feliratkozni, "Things to do in London today" vagy "this weekend" rovatokban minden benne lesz :) En meg ezeket kovetem:
    http://www.peterberthoud.co.uk/
    http://diamondgeezer.blogspot.com/
    aglimpseoflondon.blogspot.com
    http://www.guardian.co.uk/uk/davehillblog

    Remelem hasznosnak talalod oket :)

    VálaszTörlés