2014. január 2.

A borravalo

Londoni kollegam bosszankodik az utikoltseg elszamolasat csinalva, ceges uton volt New Yorkban mult heten. Elotte szamlahegyek, puffog, hogy "Chris always takes us to dodgy bars". Kerdem mi tortent, vetkoztek a csajok es nem birta a lelked? Nem, jo volt minden, a pia, a kiszolgalas, de most latja a hitelkartya kivonatan, hogy nem annyit szamlaztak, mint amit o alairt a blokkon. Kifejezetten emlekszik, hogy nulla borravalot adott, erre ok raraktak 18%-ot. De miert nem adtal borravalot? Mert brit vagyok (amugy skot). 

Az eltero nemzetkozi szokasok rovatunkban akkor terjunk ki a borravalora egy percre. Barki, aki elt az USA-ban majd eljott onnan, az elso harom helyen emliti meg, hogy mi hianyzik neki Amerikabol: a kiszolgalas. Elsore kicsit furcsa, mert az ettermekben nem egy pincer van, aki 15 asztal kozott rohangal es soha nem nez feled, hanem csomo kiszolgalo van kulonfele feladatokkal. 

Egy fiatal lany vezet az asztalodhoz es leteszi az etlapot, egy spanyol ajku fiu azonnal tolt ingyen vizet mindenki poharaba, egy pincer bemutatkozik, elmondja a mai special-oket es felveszi a rendelesed, valaki mas kihozza, a pincer egy percen belul visszajon megkerdezni hianyzik-e valami. Ilyenkor ha kevesled a sult krumplit, hoz tobbet es nem fogja felszamolni, o ker elnezest. Majd az este folyaman kb 10 percenkent ujra feled nez. A jobbak nem szakitjak felbe a tarsalgast, csak arra jon, szo nelkul elviszi az ures poharad es hang nelkul artikulal feled: "One more?" Te pedig bolintasz a beszelgetesed megszakitasa nelkul es egy percen belul ott az uj piad. Zsenialis. 

A foetel utan megkerdezi kell-e desszert, kave, ha nem kersz, leteszik a szamlat az asztalra. Ezzel nem tessekeltek ki, nem gond ha ezutan meg maradsz, ha meg rendelsz, rairjak az aljara. A lenyege, hogy amikor menni akarsz, ne kelljen varni a nyomorult pincerre. Csak felkapod a szamlat es a bejarat mellett ulo kasszasnal fizetsz. Amikor menni akarok, megyek, egy percen belul kint vagyok. Dragabb helyeken nincs kasszas, hanem vagy cash-t rakok a szamlara es tavozok, vagy a hitelkartyam rakom bele, hogy kilogjon a szele. A fopincerek egyike egy percen belul az asztalodnal lesz, mert nincs rosszabb annal, mint amikor valaki mar menne, tehat nem rendel tobbet, de megis foglalja az asztalt. Porgessuk!

Amerikaban az etkezes nagyon olcso Nyugat-Europahoz kepest. A kiszolgalas pedig szazszor jobb. A rovid italokat is meres nelkul ontik a poharba, boven 1.5x annyit mint kellene, direkt kerni kell, hogy Haver, a Jack'n'Coke-omban legyen azert kola is, koszi. Angliaban az orrod elott kimerve ontik bele a 3 cl-t es masfelszer annyiba kerul mint New Yorkban barhol. 

Amiert mindez mukodik az a borravalo. Nyugat-Europa legtobb helyen nem varjak el a borravalot, ahol elvarjak, ott rairjak a szamlara Service Charge cimszoval. Ez hol motivalja oket ha ugyis garantalt? Amerikaban elvarjak, de mivel nem garantalt, megdolgoznak erte kemenyen. Altalaban 18%-ot illik adni ha semmi kulonleges nem volt, de ha jok voltak, akkor 20-22%. Sok, de meg igy is olcsobb mint London. Az elmeny pedig egeszen mas. 

Borravalot adni ferfias dolog. Ha urkent viselkedsz, urkent fognak kiszolgalni. A hitelkartyas fizetes nem ugyanaz, mint egy husz dollarost az asztalon hagyni. Az egyikkel a kajat fizetem, a masikkal a felszolgalot. Nincs egy huszas nalad? Miert nincs? A csajoknak egy ora elkeszulni egy esti randira, ruhat kivalasztani, passzolo cipo, haj, smink stb. Nekem eleg egy nadragra zakot huzni, a ket jobbik cipom kozul az egyiket felvenni es borotvalkozni. Tiz perc. Van idom lemenni a sarokra egy ragoert hogy legyen aprom borravalora? Van. 

Kulfoldon pedig alkalmazkodunk. Szingapurban nem kopunk a foldre, Tokioban meghajlunk koszoneskor, Londonban jobbra allunk a mozgolepcson es Amerikaban borravalot adunk a felszolgalonak es a taxisnak. Ne legyel skot, ha lehetsz ur is. 

7 megjegyzés:

  1. "mint New Yorkban barhol"? Chinatown-ban olyan aron mertek a roviditalokat az egyik helyen, hogy csak egyszer ittam annal dragabbat Londonban (Cafe de Paris). De Manhatten tobbi resze sem volt akkora olcsosag azert.
    Teljesen egyeterteNEK veled, ha nem lennenek olyan gusztustalanul kovetelozoek a pocsolya tulpartjan. Veszel 40 dollarert egy buszos varosnezest (ami azert semmikeppen sem nevezheto olcsonak!), es a kommentator minden 5 percben megjegyzi, hogy o es a buszsofor ingyen dolgoznak, szoval szivesen fogadjak a borravalokat. Vagy az utcai "cd arusok", akik azt kiabaljak, hogy "INGYEN cd", de amint megallsz nekik, megjegyzik, hogy egy kis borravalot azert elvarnanak. Utazotarsam dolt be nekik. Kerdezzuk, megis mennyit? "Haat, 5 vagy 10 dolcsi peldaul." Gondoltam "ur" leszek, adtam neki egy 10-est. Azt mondja: "Jah, de akkor csak 1 cd jar." Mellesleg NY-ban ugyan korbeugralnak, de egy mosoly nem jar a kiszolgalas melle. Mig a nyugati parton tenyleg szivesen adja az ember a borravalot, addig NYC-ben inkabb csak mert "illik".
    Es lehet az en agyam van begyepesedve ettol az europai mindent megszabalyzunk rendszertol, de azert legalabb ket kerdest felvetnek: valoban lehetseges az usa-ban ugy foglalkoztatni valakit, hogy "ingyen dolgozol, a borravalo a fizud", illetve az adozas oldala is erdekelne a dolognak. Mert ha a CD arus srac begyujtni a havi nehany ezer dolcsit "borravalobol", hivatalosan pedig nincs munkaja es 0 fizuja van es a dolgozo emberek adojabol el es lakik, az lehet resze a "helyi szokasoknak", de ez akkor is szimplan csak "eloskodes", a vilag barmely reszen is kovetik el.
    (bocs, ha negativ voltam)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, New York ugy altalaban nagyon turista hely. Es egyreszt a turistakra szakosodott reszek tenyleg parasztok, masreszt a turistak is parasztok (ha ingyen van, siman vesz tizet es tovabbmegy). De NY-on belul is vannak helyek, ahol mar jobban ervenyesul a helyi kultura es ha elhagyod a nagyvarosokat, akkor meg kifejezetten latszik, hogyan bannak egymassal a kiszolgalok es az kiszolgaltak, es az mar hasonlit arra, amit leirtam.

      Van tobb ismerosom is a vendeglatoiparban NY-ban es sok pincer $5-os oradijert dolgozik, ez leadozva egy honapban $700 korul. Ha nem lenne borravalo, ehenhalna.

      Minimum wage in New York is $8.00 per hour. In New York, restaurants are allowed to use a “tip credit” of $3.00 per hour to count towards the minimum wage that they must pay their tipped employees. In other words, they can pay their waitstaff less than minimum wage on the condition that the employees will make at least minimum wage after keeping their tips.

      Törlés
  2. Erdekes bejegyzes. Alapvetoen nem folytatok tulzott belso kuzdelmet az amerikai borravalozasi szokasokkal kapcsolatban (a ferjem pl annal inkabb), elfogadom, hogy itt ez a szokas, es a 18-20%-ot meg szoktam adni. Amikor amerikai ismeroseim kozul paran a 25-30% fele tendalnak (teljesen atlagos, sot olykor kifejezetten rossz kiszolgalas eseten – elrontott rendeles, stb), akkor azert felcsusszan a szemoldokom (egyik baratunk, aki egy magyar baratunkat vette el, ezt a borravalozasi szokast eloszeretettel alkalmazza Magyarorszagon is, ketsegtelenul oromteli pillanatokat szerezve az otthoni pincereknek). Attol fuggetlenul, hogy betartom a helyi szokasokat, oszinten szolva tobb pontoon problemasnak talalom. Egyreszt nem tudom, mennyire helyenvalo, hogy a vendeg kvazi a felszolgalo szemelyzet munkaltatojava valik azaltal, hogy 20-30%-ban o biztositja a fizeteset. Az adozasi vonatkozasokrol nem sokat tudok, de erdekes felvetes. Forgalmasabb, jo kornyeken levo, nivos helyeken valoszinuleg a pincerek es pincernok nagy resze nem cserelne be borravalot egy fix fizetesre, de rosszabb helyeken, szegenyebb kornyeken, stb, feltetelezem, hogy a napi 8+ orat (sokszor tobb helyen) lehuzo pincer orulne a fix bevetelnek es a vendegektol valo anyagi fugges elkerulesenek (persze, persze, vegso soron a teljen fizetese indirekt modon a vendegen mulik, de ha a konkret szituaciot nezem). Aztan ott van a diszkriminativ vonzata a temanak; a velekedes az, hogy az afrikai-amerikaiak rosszabb “tipperek” es emiatt altalaban eleve rosszabb kiszolgalasban is reszesulnek; irtak errol tobb cikket is, nyilvan nem tudomanyos pontossagu feltetelezesek ezek, de elgondolkodtato.
    Talan az europai szellem tor elo belolem, amikor hozzateszem, hogy osszessegeben nem erzem szuksegesnek, hogy a “two-bite rule” jegyeben valaki folyamatosan az asztalom felett lebegjen/torjon elo a homalybol, es nem erzem ugy, hogy kulonosebb megeroltetest okoz szamomra megbirkozni az europai “rosszabb” kiszolgalassal (megvan a baja annak, ahogy az ember kulonbozo trukkokkel probal levadaszni egy pincert – es eletem legkedvesebb ettermes elmenye pont egy magyar, szegedi etteremhez fuzodik, ahol 2005 es 2009 kozott kethetente megfordultunk a ferjemmel es a baratainkkal, volt mar egy kedvenc pincerunk, akivel mindig jokat elbeszelgettunk – 2009 ota evente max. egyszer tudunk elmenni oda; iden tobb baratunkkal egyutt mentunk a ket unnep kozott, a szokasos pincer szolgalt ki minket, es a szamla rendezese utan kijott, hogy az etterem szeretne minket meghivni pezsgore, boldog uj evet kivanva nekunk; a pincer srac utana, amikor privatban osszefutottunk az egyik bevasarlokozpontban, kerdesunkre megjegyezte, hogy tudja, milyen ritkan vagyunk itthon es tudunk a baratainkkal talalkozni es szerettek volna hozzajarulni kicsit az estehez. Mondanom sem kell, ez mar sok volt gyenge lelkemnek, teljesen meghatodtam). Erdekes az is, hogy allitolag az emberek tobb borravalot adnak, ha a pincer rajzol valamit a szamlara – valahol meg nem erzem ugy, hogy egy mosolygos arc lerajzolasa, amihez azert nem kell rokaegyetem, kimeriti a kemeny munka fogalmat, es nem gondolom, hogy egy masik embertol elvarhatnam azt, hogy ehhez es hasonlo cselekhez folyamodjon, illetve erejen felul kedves stb legyen (sokszor nem eppen kedves vendegekhez) egy becsulettel ledolgozott nap utan azert, hogy eleg fizetest tudjon hazavinni. Elismerem ugyanakkor, hogy az en kiszolgalasi igenyeim/elvarasaim viszonylag puritanok, es megadom hogy masok errol teljesen maskepp velekednek.
    (folyt kov)

    VálaszTörlés
  3. Vegezetul, hosszu lelegzetu hozzaszolasomat egy hasonloan terjedelmes Zadie Smith idezettel zarom, aki par honapja irt az eltero brit es amerikai borravalozasi szokasokrol a New Yorker-ben (kiemeles tolem):
    “But I’m not going to complain about Britain’s “lack of a service culture”—it’s one of the things I cherish about the place. I don’t think any nation should elevate service to the status of culture. At best, it’s a practicality, to be enacted politely and decently by both parties, but no one should be asked to pretend that the intimate satisfaction of her existence is servicing you, the “guest,” with a shrimp sandwich wrapped in plastic. If the choice is between the antic all-singing, all-dancing employees in New York’s Astor Place Pret-A-Manger and the stony-faced contempt of just about everybody behind a food counter in London (including all the Prets), I wholeheartedly opt for the latter. We are subject to enough delusions in this life without adding to them the belief that the girl with the name tag is secretly in love with us.”
    Olivia

    VálaszTörlés
  4. Nekem gond lenne a 22%-ot kiszámolni. :-)
    Egyébként általában főzök magamnak itthon isteni finomat, vagy elvárom a pincértől, hogy "lebegjen körülöttem" és akkor kap borravalót.
    A gond az, amikor a pincér minden tőle telhetőt megtesz, viszont az étel elég rosszul sikerült. Ilyenkor lehetetlen jó szívvel borravalót adni.

    VálaszTörlés
  5. mondjuk nekem californiaban azt mondtak az amcsik, hogy duplazzam a taxot, annyi eleg (kb 14-15%).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. New Yorkban ugyanez, csak ott 8.8% az ado, szoval ado x2 az 18%

      Törlés