2014. július 10.

Team USA Braziliaban

Negy eve meg New Yorkban eltem es a helyszinrol tudositottam, hogyan elik meg a jenkik a Del-afrikai foci vebet. Azota a nemet Jurgen Klinsmann lett az amerikai focicsapat edzoje, aki az utolso nemet vilagbajnoki csapatban volt csatar 1990-ben. Sok valtozott negy ev alatt.

Nem mondom, hogy Amerika foci lazban egne, ne tulozzunk, de mindenki beszel rola. Vegkepp mindenki. Az osszes napi es heti talk show, late night show, Jimmy Fallontol, Jon Stewarton at Steven Colbertig, napi szinten izgulnak a teman. A legjobb megis John Oliver, egy brit humorista de regota USA-ban el es most mar sajat musora van az HBO-n, o foglalta ossze a legjobban, hogy mi is a FIFA, ezt nem lehet uberelni:



Lassan kezdem erteni, mert ok is bevalljak, hogy nem arrol van szo, hogy Amerikaban nem eleg nepszeru a foci, mert szineszkednek a jatekosok es a kemeny sportokhoz szokott amcsik ezt nagyon nem komaljak. Vagy hogy minden feher amerikai diaklany focizik gimiben es ezert naluk inkabb lanyok hobbijakent ismert a soccer. Reszben igaz, de…

Sokkal inkabb arrol van szo, hogy jobban szeretik azokat a sportokat, amik _csak_ az ovek. American Football, Baseball, Basketball, amit nem kell megosztani a vilaggal. Vegulis az angolok is ragaszkodnak a Crickethez, pedig a vilagon par Commonwealth nemzetet leszamitva a kutyat nem tud lazba hozni. De az ovek. Plane utolsonak erkezni egy partyba, ahol mar vannak elit csapatok, ahol megverhet minket akar Horvatorszag is? A nagy USA-nak ez sehogy sem izgato.


Amerikai foci szurkolok

Kozben egy ekkora bulibol kimaradni, ami *A* legnepszerubb sport a bolygon, aminek csak negyevente van vilagbajnoksaga, abbol nem kene teljesen kimaradni, es ha indulunk, jo lenne nem kiesni az elso korben, megiscsak Amerika vagyunk, legutobb ki vert ki minket, Ghana? Na neee. Es akkor leszerzodtettek Klinsmannt meg Jack Bauert.

Azt mindenki tudja, hogy Jurgen Klinsmann foci VB-t nyert a nemetekkel huszonvalahany eve es 2006-ban edzokent az elodontoig vitte oket. A mostani VB elott jelent meg egy tobboldalas TIME cikk rola. En is csak innen tudom, hogy Klinsi kozel husz eve Kaliforniaban el es imadja Amerikat. A 2006-os nemet csapatot is reszben tavolrol, Skype-on keresztul edzette es szandekosan beepitett a nemetek konzervativ jatekaba amerikai elemeket. Spontan, agressziv, rizikos, eloremozdulo, tamado jatekra nevelte a nemet csapatot es majdnem dontobe jutottak vele.

Iden ugyanezt csinalja Klinsi forditva, az amerikai csapatnak tanitja a nemet vedekezest, a pontos passzokat, a csapatkent elindulunk elore jatekot. Es kikkel vannak egy csoportban az amcsik? A nemetekkel, akik ma is a Klinsmann altal lefektetett alapokon edzenek, hiszen Klinsi akkori szarnysegedje Joachim Low a mostani nemet edzo. Ennel bizarrabb nem is lehetne az USA-GER talalkozo. It’s personal.

Klinsmann mint uj U.S. Coach es utodja Low
En az USA-Portugalia meccset Tromsoben neztem, a marathonrol befutottam hajnalban, nappal aludtunk es ejfelkor volt a meccs. Odakint sutott a nap az ejjel kozepen es a hotel lobbiban amerikai marathonfutokkal szurkoltam egy nagy TV elott. Latvanyosan jol toltak az amcsik, szuper jatekkal tartottak sakkban Ronaldo csapatat es csak az utolso percben lett egyenlites a portugalok reszerol. Ez a jatek felpezsditette az amerikai mediat, karnyujtaskozelbe kerult a tovabbjutas.

A hatalmas Amerikanak ugyanis egyetlen elvarasa volt, nem is elvaras, kis remeny, hogy tovabbjussanak az elso fordulon. Ketszer verte mar ki oket VB-n Ghana, Portugaliat es Nemetorszagot pedig nem kell bemutatni. Nehezsulyu ellenfeleket kaptak a csoportjukba, szinte kilatastalan feladat a top 2-be kerulni itt. De nem csak megteltek a kocsmak New Yorkban es LA-ben is, minden korabbinal nagyobb szurkolas volt odahaza. Elfogadtak volna, ha ilyen csoportban megsem jutnak tovabb, de remenykedtek.

Ha feltunt, hogy ujabban kiirjak a VB meccseknel, hogy melyik jatekos hany km-t futott, ezt is az amerikaiak kedveert vezettek be. Ugyanis imadjak a statisztikakat. El nem tudjatok kepzelni, hany jatekos statisztikat kell egy atlagos felnott amerikai ferfinak tudnia, ha hozza akar szolni a kaversarokban zajlo beszelgetesekhez. Hany lepattanot szerez jatekonkent atlagosan, hany yardot dob meg mittudomen. Mindezt abban az orszagban, ahol ugy vesznek kocsit, hogy "A V6-osat kernem, pirosban, koszi". Fene se erti ezt.

A kedvencem az ESPN ket reklamfilmje volt, amiben Kiefer ‘Jack Bauer’ Sutherland konferalta fel az USA-POR es az USA-GER meccseket. Magasztalva az ellenfeleket de kozben buszken vallalva, hogy mi viszont szivvel jatszunk amig meg nem halunk. Nem baratsagos meccsre jottunk, ez haboru. Mindezt Southern American zenere es Jack Bauer hangjan, ez kell az amcsiknak, drama, ver, agresszio! Hogy ilyet szol: “Biztos lattatok az ujsagcimeket. Mi nem olvastuk. Eppen a vert toroltuk le arcunkrol, a sebeinket kotogettuk. Egyesek szerint a nemetek gepek. Szerintunk emberek, akik ugyanugy vereznek. It’s time to move on.” Kis szovicc, ideje tovabblepni ill. tovabbjutni…

1. Jack Bauer konferalja fel az USA-POR meccset az ESPN csatornan


2. Ugyanaz az USA-GER meccs elott - EPIC



Az amerikai focicsapat Braziliaban tovabbjutott a masodik forduloba, eletukben eloszor, es Portugalia mehetett haza Ronaldostul, kevesen hittek volna ezt. Odahaza pedig buszken fogadtak a fiukat es tudjak, hogy remek uton jarnak. Riszpekt!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése